ESTRENA A WALL STREET
Economia 17/05/2012

Facebook apuja l'aposta a la borsa

Facebook ha ampliat la seva futura presència a la borsa en un 25% per l'elevada demanda que ha despertat el seu salt al parquet. Fa poc ja va augmentar el preu al qual posarà a la venda les accions.

Vicenç Moliné
3 min
UNA DESSUADORA ENTRE LES CORBATES MÉS CARES
 Mark Zuckerberg, fidel al seu estil informal, es va presentar davant els inversors de Wall Street, a l'Hotel Sheraton de Nova York, vestit amb una dessuadora amb caputxa. El detall s'ha interpretat tant una declaració d'estil propi,  igual que el jersei de Steve Jobs, com una mostra de la seva immaduresa.

BARCELONA.Les expectatives davant la sortida de Facebook a la borsa s'han disparat fins al punt que l'empresa ha incrementat en un 25% el nombre d'accions que posarà en circulació al Nasdaq, el selectiu de la Borsa dels Estats Units per empreses tecnològiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En total, sortiran a la venda 421 milions d'accions, 180 de mans de la mateixa empresa, amb la qual cosa recaptarà un màxim de 5.400 milions d'euros. Els altres 241 milions sortiran a la borsa de mans d'inversors privats, que en el seu moment van tancar acords amb l'empresa per finançar-ne el creixement a canvi d'una participació a la companyia, que ara es traduirà en accions.

Tot i que no s'ha confirmat, tots els analistes apunten demà com la data de sortida de les accions al mercat lliure. Facebook haurà de fixar el preu exacte que demana per cada acció el dia abans, i Mark Zuckerberg, fundador de l'empresa, estrenarà la jornada a la borsa fent sonar la campaneta que inicia la sessió de Wall Street (ho farà a través d'internet, des de la seu de la companyia a Menlo Park, Califòrnia).

El preu de l'acció és el punt clau de l'oferta pública de venda (OPV), nom amb què es coneix l'operació de sortida a la borsa, ja que fixarà el valor total de l'empresa. En qualsevol dels casos l'OPV marcarà un rècord a Wall Street pel que fa a empreses tecnològiques, i superarà, de llarg, la sortida a la borsa de Google l'any 2004, que va valorar l'empresa en 18.000 milions d'euros (ara en val 123.000).

Si la venda s'inicia a 38 euros per acció l'empresa començaria a cotitzar amb la xifra rodona de 100.000 milions de dòlars (79.000 milions d'euros) de capitalització total.

Alta demanda

Tot i les altes expectatives, l'empresa ha anat amb peus de plom. De fet, la primera valoració que va fer Facebook de les seves accions era molt més baixa del que s'esperava, entre 28 i 35 euros. Analistes financers van interpretar que la infravaloració de l'empresa era una manera d'assegurar-se una sortida exitosa.

La demanda, com era d'esperar, es va disparar (només als mercats asiàtics ja hi ha registrades ordres de compra per un 25% més d'accions del total que es posaran a la venta) i Facebook va apujar la forquilla en què situaria el preu de l'acció, i ahir va anunciar que posaria a la venda un 25% més d'accions.

Els experts auguren un col·lapse dels sistemes de venda i una gran pujada del valor de les accions. De fet, molts sospiten que els mateixos fons d'alt risc que ja tenen accions gràcies a finançar Zuckerberg en el moment del seu creixement s'autocompraran les accions per apujar-ne el preu i després vendre-les.

Mark Zuckerberg sempre ha manifestat que no està interessat a fer-se ric, i mitjans com The Washington Post han assenyalat les pressions d'inversors i dels mateixos treballadors, molts dels quals van començar cobrant en accions de l'empresa, com un dels motius darrere de la sortida a la borsa. A part dels 5.400 milions d'euros que rebrà l'empresa per les seves accions, un miler dels treballadors de Facebook, que van cobrar en accions, es convertiran automàticament en milionaris segons assegura un antic responsable de recursos humans de l'empresa.

Control total

Tot i la circulació de les accions a la borsa i els alts percentatges que tenen alguns inversors i fons d'alt risc, Zuckerberg s'ha assegurat mantenir el control absolut sobre l'empresa que va crear l'any 2004 a la seva habitació de la Universitat de Harvard.

El jove director executiu de l'empresa s'ha reservat per a ell més del 26% de les accions, però amb acords firmats amb amics i inversors (el magnat rus Alisher Usmanov en té un 10% sense dret de vot) s'ha assegurat el 57% dels drets de vot i té l'última paraula en qualsevol decisió que adopti l'empresa.

stats