LA COTITZACIÓ DE LA XARXA SOCIAL
Economia 22/05/2012

Facebook cau un 11% el seu segon dia a la borsa

Les accions de Facebook van caure amb força el segon dia de cotització a la borsa després de l'estrena de divendres. El Nasdaq va reconèixer ahir problemes que podrien haver alterat la cotització.

Vicenç Moliné
3 min
Uns vianants passen per davant d'anuncis del Nasdaq el dia de la sortida de Facebook a la borsa.

BARCELONA.Al contrari que el nombre d'usuaris, que no para d'augmentar, Mark Zuckerberg va descobrir ahir que les accions de Facebook també baixen, i no precisament poc. En el seu segon dia a Wall Street, la xarxa social va caure un 10,99% i va tancar la sessió a 34,03 dòlars l'acció, tot i que havia començat caient un 13%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El preu al qual va tancar l'acció és just el mínim que va calcular l'empresa quan preparava la seva sortida a la borsa, quan va fixar el preu de l'acció entre els 34 i els 38 dòlars. Finalment va decidir sortir a 38 dòlars arrodonint el valor total de l'empresa just per sobre dels 100.000 milions de dòlars. La caiguda, però, va situar el valor de Facebook en els 95.284 milions de dòlars.

Tot i que Mark Zuckerberg va perdre 2.200 milions de dòlars de la seva fortuna personal per la devaluació de les seves accions, la notícia segurament no devia importar gaire al fundador de la xarxa social, que divendres ja va avisar que no pensava gestionar l'empresa en funció del comportament a la borsa ni dels resultats trimestrals, sinó amb una visió a llarg termini, amb l'objectiu de fer un món més obert, com ha defensat sempre. Tot i això, la caiguda no devia ser la millor manera de començar una lluna de mel, després que es casés amb la seva parella l'endemà de la sortida a la borsa.

Problemes al Nasdaq

La caiguda es va produir després d'una estrena que no havia estat a l'altura de l'expectació generada. El primer dia de cotització, que va servir perquè l'empresa recaptés 16.000 milions de dòlars, es va acabar amb una lleugera pujada d'un 0,61%, després d'arrencar amb un increment de més del 10%. Als 20 minuts, però, un problema informàtic de Nasdaq OMX, l'empresa que gestiona l'índex Nasdaq, en què cotitzen les principals empreses tecnològiques, va fer que molts operadors no rebessin confirmació de si les ordres de compra s'havien executat i va provocar la desconfiança entre els inversors. El problema tècnic va frenar la pujada de les accions de Facebook, tot i que havien començat a cotitzar amb mitja hora de retard a causa de la sobrecàrrega d'ordres de compra i de venda.

Tot i que no va ser la sortida a la borsa més important de la història de Wall Street, la de Facebook sí que va ser la que més intercanvis d'accions va provocar, amb 560 milions en un sol dia (200 milions en la primera hora). L'anterior rècord el tenia General Motors amb 450 milions.

Robert Greibeld, director executiu del Nasdaq, va reconèixer ahir al Wall Street Journal que "no havia sigut la seva millor hora" i que se sentia "avergonyit" pels problemes que van ocasionar els problemes en el seu sistema informàtic.

Alguns inversors es queixaven que els problemes del Nasdaq els havien ocasionat pèrdues i demanen una compensació. Eric Noll, vicepresident responsable de transaccions del Nasdaq, va assegurar que estaven revisant tot el registre de divendres per determinar qui mereix una compensació i qui no.

Dubtes sobre Facebook

En tot cas, els responsables del Nasdaq van assegurar que la caiguda d'ahir no tenia res a veure amb ells. Michael Pachter, analista de Wall Street, va culpar de la patacada l'ambició del banc Morgan Stanley, que ha dirigit la sortida a la borsa valorant massa alt la companyia. "Amb un preu de sortida més baix, l'acció ja estaria a 45 dòlars".

Un altre analista, Rob Enderle, era més crític i argumentava que els resultats de l'empresa no justificaven un preu tan elevat. "Els que ja estaven a dins deuen haver fet molts diners, però els nouvinguts segur que n'han perdut".

stats