UNA SORTIDA ALS MERCATS PROBLEMÀTICA
Economia 25/06/2012

Facebook exigeix explicacions mentre s'investiga el Nasdaq

B. Protess / E. M. Rusli
3 min
MOMENTS DE JOIA I D'INCERTESA EN LA SORTIDA A BORSA  El cofundador de Facebook, Marck Zuckerber, el 18 de maig passat, pocs moments després de tocar la tradicional campana que va donar el tret de sortida a la cotització de les accions de l'empresa en el Nasdaq, a un preu de 38 dòlars.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORK.La sortida a borsa de Facebook el mes passat va ser un bon nyap, i el Nasdaq diu que la culpa va ser d'uns defectes informàtics i "d'una sèrie d'errors tècnics". Les autoritats supervisores sospiten que hi pot haver hagut alguna cosa més. La SEC (Securities and Exchange Commission), l'agència reguladora de la borsa nord-americana, ha obert una investigació sobre el paper del Nasdaq en l'oferta pública inicial (OPI) de Facebook, segons fonts del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els reguladors estudien si la borsa va ser negligent amb les proves dels seus sistemes de cotització, que van fallar durant l'OPI, i si va violar les regles quan va reescriure el codi informàtic per forçar l'arrencada de l'activitat comercial en l'intercanvi de valors. La investigació sobre el cas Facebook arriba després d'una de més àmplia sobre fallades en algunes operacions i sobre altres problemes que han patit les borses més importants del país, amb inclusió de dos casos fins ara desconeguts que impliquen a la gran rival del Nasdaq, la Borsa de Nova York, segons informen aquests entesos.

Controls adequats

El departament encarregat de l'aplicació de la llei dins d'aquesta agència, que ha estudiat més d'una dotzena de casos que hi estan relacionats, està examinant si a les borses hi falten controls més adequats i si afavoreixen una sèrie d'inversors selectes. "Si les borses tenen problemes tècnics, això alenteix la formació de capital i erosiona la confiança", explica el senador per Rhode Island, Jack Reed, en una vista celebrada aquesta setmana sobre el procés d'oferta pública inicial.

Si bé no s'ha acusat cap de les borses d'haver fet res malament i la SEC potser mai no emprendrà cap acció executiva, aquestes mesures enèrgiques representen un canvi significatiu. Tradicionalment, l'agència ha sigut molt indulgent amb el sector, que ara està cada vegada més pressionat per generar beneficis d'ençà que les borses també s'han convertit en empreses que cotitzen. Juntament amb l'amenaça que signifiquen aquests casos d'execució, la SEC ha introduït una sèrie de mesures per millorar la seguretat dels mercats. Per exemple, l'agència ha aprovat propostes que ajudarien a limitar la volatilitat en participacions concretes, inclosos uns fusibles capaços de saltar i aturar els mercats quan calgués.

L'oferta pública inicial de Facebook posa en relleu els problemes que avui tenen les borses. El 18 de maig, en la seva sortida a borsa, Facebook va protagonitzar un inici fulgurant. El Nasdaq va endarrerir l'inici d'activitats i més endavant inundava el mercat amb accions, augmentant l'excitació dels inversors.

La falta de comunicació del Nasdaq va agreujar la situació, segons els documents i els executius, i segons els banquers i els reguladors. En una visita del 31 de maig acompanyat de la presidenta de la SEC, Mary L. Schapiro, i altres oficials, el màxim executiu del Nasdaq va expressar la seva confusió sobre l'enfocament agressiu de la SEC.

Un seguit de fallades

La debacle de Facebook arriba després d'un seguit de fallades en algunes transaccions. Al març BATS Global Markets cancel·lava la seva OPI, després que els seus sistemes fallessin. L'any passat el Nasdaq va suspendre l'activitat en dotzenes d'accions enmig de molts problemes tècnics. Aquestes experiències recorden el famós Flash Crash, del 6 de maig del 2010, en què l'índex Dow Jones va fer una caiguda lliure de més de 700 punts en qüestió de minuts, abans de recuperar-se poc després.

En gairebé tots aquests casos, les empreses donen la culpa a funcionaments tècnics defectuosos. Però segons els reguladors, algunes d'aquestes avaries poden apuntar a problemes més fonamentals. La SEC també investiga si algunes borses donen una prioritat injusta a empreses amb una alta freqüència de transaccions i a grans inversors institucionals pels seus tipus de comandes i revelació de dades.

La Borsa de Nova York és un dels actors més prominents que ha forçat aquest escrutini dels reguladors, que ja han incoat dues investigacions sobre la Big Board, segons afirma la gent que ha estat informada sobre la matèria i que ha parlat amb la condició que es preservés el seu anonimat, ja que els casos no són públics.

La SEC, expliquen aquests informadors, està estudiant si la Borsa de Nova York va violar les regles tècniques en distribuir dades molt detallades sobre participacions a clients de pagament abans que el públic en rebés la informació general. El tema es va descobrir per primera vegada enmig de la polseguera aixecada pel Flash Crash. La borsa es va negar a fer cap comentari, però gent que hi està molt vinculada ha atribuït el problema a dèficits tècnics involuntaris.

La SEC, que ha penalitzat la borsa Direct Edge per "controls interns molt febles", també té la Chicago Board Options Exchange sota el punt de mira per no haver vigilat de prop els mercats de manera adequada.

Al febrer el BATS Global Markets va reconèixer que havia rebut un requeriment de la SEC. L'agència, segons una persona que en té informació, està examinant si alguna col·laboració entre el BATS i empreses de gran freqüència de transaccions podria impedir una sana competència.

stats