Economia 03/10/2012

Farmaindustria tem els efectes d'una caiguda del 40% en la despesa farmacèutica el 2013

La indústria defensa que la innovació serà el salvavides del sector i demana a l'administració pública que reconegui aquestes innovacions i que no aposti només pels genèrics

Efe
2 min

BarcelonaEl president de la patronal Farmaindustria, Jordi Ramentol, ha advertit que el sector farmacèutic ha d'emprendre un nou camí i apostar decididament per la innovació davant les previsions de caiguda del 40% de la despesa farmacèutica el 2013 per les mesures d'estalvi del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Si no fem ja el canvi, n'hi haurà altres que el faran i les inversions en recerca i desenvolupament se n'aniran a països asiàtics", ha avisat aquest dimarts Ramentol a l'Iese.

L'escola de negocis barcelonina organitza aquests dies la XIX Trobada Sanitària de l'Iese, en què directius, empreses i administració debaten sobre com cal redefinir el sector davant l'escenari de retallades.

Amb les mesures d'estalvi que s'han aplicat els últims anys i l'últim decret del Govern que modifica la regulació del copagament, la despesa farmacèutica passarà de 12.500 milions a 7.800 milions d'euros l'any 2013, una caiguda del 40% que se situa en nivells del 1998, segons les previsions presentades avui per Ramentol.

Davant aquesta situació, el president de Farmaindustria ha apel·lat a aprofitar el "gran nivell científic" espanyol per aprovar l'"assignatura pendent" del país d'apostar fermament per la investigació.

En aquest sentit, Ramentol ha apostat per impulsar la creació de clústers industrials que siguin "exemplars" a Europa i capaços de captar inversió estrangera. A Catalunya, ha afegit, ja s'ha posat l'embrió per construir aliances sobre la base d'un pla estratègic presentat pel Govern i que ja és en mans del sector per estudiar-lo.

El president de la farmacèutica Esteve, Antoni Esteve, que també ha participat avui en les jornades de l'Iese, ha coincidit que hi ha "un seriós problema amb la innovació" a Espanya. "Ni tan sols l'administració pública reconeix la innovació perquè propugna el consum de genèrics", ha lamentat Esteve.

Pel president d'Esteve, el sector ha de "fugir de l'històric aïllament" i "liderar un canvi de la forma de pensar" del sistema sanitari per aconseguir que s'afavoreixi la investigació farmacològica.

stats