RESCAT ALS BANS
Economia 13/06/2012

El govern espanyol veuria com a condicions "molt atractives" retornar el rescat al 3% en 15 anys

El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, avisa que les ajudes no arribarien a la majoria d'entitats fins després de l'estiu

Efe
3 min
UN PASSAT QÜESTIONAT 
 Jiménez Latorre (esquerra) va treballar del 2004 al 2011 per al grup d'Oliver Wyman i ara l'ha tornar a fitxar De Guindos com el seu número dos.

MadridEl secretari d'estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Fernando Jiménez Latorre, ha indicat avui que si el préstec de la UE a la banca espanyola comporta un termini de 15 anys per al seu pagament i un tipus d'interès del 3% serien condicions "molt atractives". En roda de premsa, Latorre ha assenyalat que "lògicament" si aquestes condicions del préstec es comparen amb les dels mercats serien millors, encara que ha subratllat que aquestes mesures hauran de concretar quan s'acordi el crèdit en els pròxims dies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons informa aquest dimecres el diari 'El Mundo', la línia de crèdit de 100.000 milions d'euros aprovada per l'Eurogrup tindrà un venciment a 15 anys amb 5 de carència i un tipus d'interès del 3%.

El secretari d'Estat ha destacat que a més el termini d'injecció del préstec als bancs no serà immediat i que dependrà de la situació de cada entitat bancària després de la seva avaluació. Així, ha dit que "les úniques necessitats més properes són les de Bankia, que ja està en un procés de conversió de preferents", de manera que la resta d'entitats podrien rebre el préstec "en els mesos de la tornada d'estiu".

Ha explicat que l'avaluació a la banca espanyola comporta dues fases, una primera per analitzar les necessitats de capital i una altra més específica, amb auditories internes en cada entitat financera, de manera que "aquí els terminis se'n van a finals de juliol". I és que un cop coneguts aquests anàlisis s'atorga un altre termini a les entitats financeres per veure com compliran amb les necessitats de capital, de manera que la injecció de diners es perllongaria fins a la tardor. "No és previsible que les injeccions de capital siguin immediates", ha asseverat.

Latorre ha insistit que no es tracta d'un rescat financer ni d'una "transferència financera" sinó d'un préstec amb condicions, terminis i tipus que serà aportat bé pel Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) o pel Mecanisme d'Estabilitat Permanent (Mede). Sobre aquesta qüestió ha afegit que la canalització del préstec dependrà del termini de les operacions, ja que si és a curt termini seria el fons temporal habilitat actualment, per passar posteriorment al Mede una vegada ratificat pels Estats membres.

Ha insistit que el cost del finançament del préstec el suportarà "en principi" els bancs, o bé a través d'operacions de participació preferents o de participacions directes en capital. Latorre ha destacat que la manca de certesa sobre les condicions d'aquesta ajuda "no afavoreix a les inversions i és un factor que incideix" tant en el bo espanyol com en la prima de risc, pel que ha confiat que quan es concreti l'operació i se signi el Memoràndum hi haurà una major certesa.

Sobre la possibilitat que puguin tancar bancs un cop conegudes les auditories externes a la banca, ha assegurat que "no és una hipòtesi probable" i que "cal esperar" que en el futur el Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB) segueixi actuant de la mateixa manera. Tampoc preveu una ampliació de la cobertura de garantia dels dipòsits, ja que l'ha qualificat d'"àmplia" i no veu necessitat de revisar-la.

El secretari d'Estat d'Economia ha reiterat que la xifra del préstec que la UE ofereix de fins a 100.000 milions dependrà de les avaluacions que s'estan fent a la banca sobre unes necessitats de capital "en moments econòmics molt estressats", així com de la forma en què cada entitat pugui afrontar aquestes necessitats amb recursos propis.

stats