INDÚSTRIA
Economia 26/01/2011

Ficosa concentra producció i R+D a l'antiga planta de Sony a Viladecavalls

La multinacional catalana vol crear un centre de referència en electrònica i enginyeria no només per al sector de l'automoció, sinó també per expandir-se a altres camps

Elena Freixa
2 min

BarcelonaLa multinacional catalana Ficosa ha presentat avui el seu ambiciós projecte de creixement i diversificació, basat en augmentar el seu potencial com a fabricant de components de l'automòbil amb un fort component electrònic i aprofitar aquesta tecnologia i enginyeria per desenvolupar projectes per a d'altres sectors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els plans de l'empresa per deixar de ser vista només com a proveïdor de primer ordre del sector de l'automoció es remunten a fa uns mesos, quan en una operació inèdita va anunciar que comprava els actius industrials i la fàbrica de Sony a Viladecavalls, dedicada a la producció de televisors, que havia anunciat el tancament i l'acomiadament de 900 persones.

Ficosa vol transformar aquestes instal·lacions heretades de Sony en un nucli d'activitat productiva i de R+D+i a nivell mundial. Hi vol concentrar la producció de components de l'automòbil que actualment es fabriquen a Rubí (canvi de marxes, sistemes de fre de mà i parabrises), així com establir-hi els centres de referència a nivell mundial en l'àmbit de l'enginyeria i l'electrònica.

Per aprofundir en la diversificació, Ficosa es valdrà de la joint venture constituïda amb la Comsa Emte, que li obrirà la porta a sectors com el ferroviari, el de les infraestructures i la salut, i amb qui desenvoluparà projectes d'enginyeria.

L'aliança amb Comsa Emte també es nodrirà del know-how que té la plantilla de Sony en el camp de l'electrònica. De fet, segons ha explicat el conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, ja han aconseguit els primers projectes amb empreses com HP i Cirsa.

El seu projecte passa per aprofitar alguns productes com sistemes de comunicació i seguretat desenvolupats per al sector de l'automòbil i adaptar-los a d'altres àmbits.

Quan culmini tot aquest trasllat, el fortí de Ficosa a Viladecavalls acollirà una plantilla d'uns 1.600 treballadors. S'hi comptabilitzen els 900 treballadors de l'antiga Sony, ­que segueixen produint televisors fins a mitjan de 2012 i s'aniran reciclant per afrontar els nous productes,­ uns 200 procedents de la planta de Rubí i els 400 enginyers del centre de R+D que la multinacional té a Mollet.

La diversificació també contempla entrar al sector de les energies renovables, on Ficosa també veu possibilitats de creixement. El centre d'excel·lència s'ubicarà a Rubí i donarà feina a uns 130 treballadors en una nova ubicació que l'empresa està estudiant. D'aquesta manera, ha afegit Pujol, no es perdrà cap lloc de feina a la ciutat.

El petit taller dedicat a pintura de l'automòbil a Mollet, on treballen 90 persones, és potser el més afectat per aquesta nova estratègia, ja que la seva alternativa passa per acceptar ser traslladats a la planta del grup a Sòria.

stats