ECONOMIA
Economia 11/04/2011

El 'Financial Times' prediu que “Espanya serà la següent” a necessitar el rescat d'Europa

El diari britànic creu que els futurs augments del preu dels diners a la zona euro provocaran un daltabaix al ja fràgil sistema financer de l'Estat espanyol

Redacció
2 min
"Espanya serà la següent" a necessitar el rescat d'Europa, diu el 'Financial Times'

Barcelona“L'Europa complaent hauria d'adonar-se que Espanya serà la següent”. Així de contundent és el títol de l'article que el diari britànic Financial Times destaca a la portada d'aquest dillunsFinancial Times. Segons les explicacions de l'article, la recessió sumada a les altes taxes d'atur, la feblesa del sector financer, l'increment del preu del petroli i, sobretot, l'augment del preu del diner fixat pel Banc Central Europeu provocaran que “Espanya sigui el següent estat que busqui ajuda financera de la UE i de l'FMI”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'article recorda que la setmana passada Portugal va ser l'últim dels estats perifèrics de l'eurozona en demanar un rescat financer, després de Grècia i Irlanda. L'Estat espanyol, que fins ara ha convençut Europa que el cas espanyol és diferent, pot veure's esquitxat per la situació perquè té inversions a Portugal per valor de 100.000 milions d'euros. A més, segons explica Wolgfang Münchau, l'autor de l'article, el recent augment de la taxa d'interès que ha dictat el BCE “tindrà conseqüències negatives per a Espanya en particular”, ja que es preveu que augmentin des de l'1,25% actual fins al 2% abans que acabi l'any i fins al 3% al 2013.

El gran problema de l'Estat espanyol, segons Münchau, és una “extrema bombolla immobiliària” que no ha acabat de rebentar. Segons l'analista del Financial Times, el nombre de propietats buides, “prop d'un milió”, provocaran una “inundació del mercat que durarà diversos anys”. Aquesta situació afectarà directament les caixes, diu l'article, que “necessitaran recapitalitzar les pèrdues”, una operació que el Banc d'Espanya ha xifrat en 20.000 milions, però que pot arribar als 100.000 milions d'euros segons altres fonts.

Les “bones notícies” per a l'Estat espanyol, segons Münchau, tenen a veure amb la naturalesa del deute. Mentre el sector públic està endeutat per un 62% del PIB, “per sota dels nivells de França o Alemanya”, el deute privat dels inversors espanyols arriba al 170%. “Això significa que Espanya continuarà acumulant deute extern”, diu l'article, i conclou que “les declaracions oficials que qualifiquen l'Estat espanyol com segur, són una prova de la complaença que ha caracteritzat la crisi a Europa”.

stats