Economia 05/12/2019

Fira de Barcelona arriba a uns ingressos rècord de 215 milions

El president de la institució demana normalitat institucional als polítics

Xavier Grau
2 min
Els representants de les institucions a la Fira, amb l'aldessa de Barcelona, Ada Colau, al centre.

BarcelonaFira de Barcelona ha viscut un any 2019 de rècord, amb una facturació que no havia assolit mai de 215 milions d'euros, un 12% més del que s'havia pressupostat i un 15% superior a la de l'any 2017 (l'últim exercici comparable per calendari firal), segons han informat aquest dijous els representants del consell general de la institució. El 2019 s'ha tancat amb un benefici brut operatiu (ebitda) de 25 milions d'euros, un 22% superior a l'any 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per al 2020, la institució firal té un pressupost d'ingressos de 205 milions d'euros, que supera per primer cop els 200 milions malgrat "l'escenari econòmic incert", segons el director general de la Fira, Constantí Serrallonga. El director general de l'entitat ha qualificat d'"extraordinari" l'exercici del 2019 malgrat la inestabilitat política i social a Catalunya. De fet, Serrallonga s'ha referit als aldarulls a Barcelona després de la sentència del Procés indicant que, malgrat que l'octubre "va ser un mes complicat", es van fer els salons amb normalitat i "no ha afectat la planificació" per a l'any que ve.

Tant el president de la Fira, Pau Relat, com l'alcaldessa de Barcelona i presidenta del consell general de la institució, Ada Colau, han volgut esvair les pors sobre com poden afectar aquests fets el Mobile World Congress (MWC). L'alcaldessa ha indicat que "la previsió és molt bona", mentre que Relat ha reblat: "Tindrem la millor edició del Mobile, segur que un cop més serà un èxit".

Per explicar els resultats de la Fira han comparegut, a més de Colau, Relat i Serrallonga, el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell.

Després de l'acord a què van arribar la setmana passada per finançar l'ampliació del recinte de Gran Via, que costarà 333 milions d'euros i permetrà al recinte arribar als 300.000 metres quadrats d'exposició, tots els representants de les diferents institucions han escenificat el consens entorn de la Fira, malgrat les diferències polítiques. Colau ha reivindicat el paper de la capital catalana per "minimitzar les conseqüències econòmiques d'un conflicte polític i lamentablement judicialitzat", mentre que Pau Relat ha reclamat "normalitat institucional", malgrat que ha reconegut la Fira com un "espai de grans acords, consensos i lleialtat institucional".

Reconversió de Montjuïc

La Fira té un impacte econòmic de 2.600 milions en l'economia catalana. Segons Serrallonga, el nou pavelló a Gran Via tindrà un impacte econòmic de 675 milions i un impacte fiscal de 192 milions, i crearà l'equivalent a 5.048 llocs de treball anuals a temps complet.

Paral·lelament a l'ampliació de la Fira de Gran Via, s'iniciarà el procés per reformar el recinte de Montjuïc. Colau ha indicat que serà un procés participatiu amb l'objectiu de remodelar i dignificar el recinte, obrir-lo a la ciutat i a la trama urbana i, com en tota gran planificació urbanística a Barcelona, "hi haurà una part d'habitatge". L'alcaldessa ha apuntat que el procés participatiu es farà el 2020 per tenir definit el projecte l'any següent.

stats