IMMOBILIARI
Economia 16/06/2019

La Fira fa calaix amb la subhasta dels pisos de la zona de Gran Via

Són habitatges construïts quan es va desenvolupar el recinte firal que no va vendre per l’esclat de la bombolla

Xavier Grau
3 min
Edifici del carrer Ciències a l’Hospitalet de Llobregat. Els habitatges a la venda són  els que no es van assignar als veïns afectats per la construcció de la Fira.

BarcelonaFira 2000, la societat que gestiona el recinte firal de Barcelona, ha posat a la venda en subhasta uns quants pisos, cases unifamiliars i places d’aparcament de la zona de la Gran Via a l’Hospitalet. La subhasta es farà a la baixa amb un preu de sortida de 6,2 milions d’euros en primera convocatòria i 5 milions d’euros en la segona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l’anunci de la subhasta que ha publicat l’entitat firal, es tracta d’un conjunt residencial d’una superfície bruta total de 2.448 metres quadrats, de quatre plantes i 412 metres sota rasant. En total hi ha 19 habitatges, dos locals comercials i 23 places d’aparcament. El preu de sortida suposa una valoració de 2.042 euros el metre quadrat. Segons el plec de condicions, les ofertes es poden presentar fins al 22 de juliol i la subhasta es portarà a terme el dia 29 del mateix mes. Del total d’habitatges que surten a subhasta, 16 són pisos, i els altres tres són cases unifamiliars.

La subhasta serà electrònica i pel sistema anomenat holandès o a la baixa. Això vol dir que és el propietari, en aquest cas Fira 2000, el que proposa el preu de sortida, un 30% superior a l’import mínim de la licitació. Si els participants en la subhasta no accepten el preu, el poden anar canviant a la baixa fins que el licitador l’accepti. No obstant això, la proposta inicial dels que licitin tindrà caràcter vinculant i, per tant, el preu d’adjudicació no pot ser inferior a aquesta oferta inicial.

Fira 2000 destinarà aquests diners a reduir el seu endeutament. La societat, que es va encarregar de construir i gestionar el recinte firal de Gran Via, està participada majoritàriament per la Generalitat, tot i que també en són socis l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, la Mancomunitat de Municipis, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Els habitatges formen part del conjunt residencial que va construir la Fira per reubicar els veïns que vivien on ara hi ha el recinte firal, i la majoria estan llogats, segons explicita el plec de condicions de la subhasta. Aquests edificis es van construir per reallotjar els afectats per la construcció de la Fira, que va afectar unes 125 famílies. Llavors Fira 2000 i els afectats van arribar a un acord després de quasi tres anys de negociacions.

La societat firal va destinar en aquell moment uns 33 milions d’euros a construir 140 habitatges a la zona per allotjar les famílies afectades, a més d’un excedent d’habitatges que es volien vendre per finançar en part l’operació. Tanmateix, l’esclat de la bombolla immobiliària va aconsellar no vendre aquell excedent. Però ara, amb la millora del mercat residencial a Barcelona, es considera que és el moment adequat per a la venda.

Construir el recinte firal de Gran Via va suposar una inversió total d’uns 848 milions d’euros, que en part es van pagar amb finançament de fons europeus, línies de crèdit del Banc Europeu d’Inversions, l’ICF i la banca privada.

A començaments d’aquest any el deute pendent amb el Banc Europeu d’Inversions era encara de quasi 400 milions d’euros amb un termini de pagament fins al 2037, segons va explicar al febrer Albert Castellanos, president de Fira 2000.

Ampliació del recinte

Castellanos ho va explicar el dia que les diferents institucions que formen part de la societat van signar el protocol que permet ampliar el recinte de Gran Via i reformar el de Montjuïc. Un acord que preveu una nova inversió global d’uns 380 milions d’euros, la meitat per fer un nou pavelló a l’Hospitalet i l’altra meitat per redefinir el recinte de Montjuïc.

L’ampliació de Gran Via ha d’estar a punt el 2024, i el contracte de Barcelona amb GSMA -l’empresa organitzadora del MWC- s’acaba el 2023, un any abans. El creixement del recinte firal pot ser una carta per intentar retenir aquesta fira, la més important que té Barcelona. Actualment les institucions implicades estan definint el projecte i treballant en el finançament. Es vol fer un nou pavelló, de dues plantes i 60.000 metres quadrats bruts d’exposició, i un edifici de serveis firals.

Per pagar l’ampliació es vol allargar en el temps el termini d’amortització dels 391 milions d’euros de deute amb el Banc Europeu d’Inversions, que venç el 2037. Mentrestant, les institucions seguiran fent la seva aportació cada any, però ho faran durant més anys del que s’havia previst inicialment.

stats