TRIBUNALS

La Fiscalia va denunciar Rato per cinc milions

El sumari de l’últim conflicte judicial que afecta Rodrigo Rato comença a projectar una certa llum sobre els detalls dels presumptes delictes que van propiciar la seva detenció el mes passat. Segons va publicar ahir La Vanguardia, la secció de delictes econòmics de la Fiscalia de Madrid va denunciar Rato i el seu assessor fiscal, Domingo Plazas, per dos suposats delictes contra la hisenda pública comesos entre el 2011 i el 2013.

Segons el sumari, Rato hauria amagat a Hisenda uns ingressos de sis milions, cosa que equival a un frau per impostos no pagats de 2,4 milions. A més, la denúncia de la Fiscalia, basada en un informe de l’Agència Tributària, inclou un segon delicte d’insolvència punible (aixecament de béns) per haver traspassat als seus tres fills actius de 2,6 milions per deixar-los així fora de possibles embargaments de la justícia pel cas de la sortida a borsa de Bankia, on també està imputat. En el moment d’aquesta denúncia, la Fiscalia no veia acreditat que els fills de Rato coneguessin la presumpta voluntat delictiva de l’exvicepresident del govern espanyol en temps de José María Aznar.

Segons sembla, Rato encara va fer altres operacions, principalment ampliacions de capital per recuperar el control del seu patrimoni des d’una empresa ubicada al paradís fiscal de Gibraltar anomenada Vivaway.

En les seves conclusions, la Fiscalia atribueix a Rato i al seu assessor els delictes d’insolvència punible, delicte contra la hisenda pública i blanqueig de capitals. Rato també està implicat en el cas de les targetes black i per la sortida a borsa de Bankia.