Economia 06/06/2012

La Fiscalia investiga possibles delictes en la constitució de Bankia

El fiscal general de l'Estat ha requerit documentació a l'entitat i al Banc d'Espanya. Es contemplen delictes comptables, falsedat documental, administració deslleial o delicte societari, estafa i apropiació indeguda

Efe
2 min
El frau no li pot sortir de franc.

MadridLa Fiscalia ha obert diligències per investigar si es va poder cometre algun delicte durant el procés de constitució de Bankia i ha requerit diversa documentació, tant a aquesta entitat com al Banc d'Espanya, que espera que li sigui remesa "amb la major rapidesa possible".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El decret d'obertura de les diligències d'investigació sobre Bankia de la Fiscalia Anticorrupció contempla almenys cinc possibles delictes a la constitució i sortida a borsa d'aquest grup bancari, segons han informat fonts del ministeri públic.

Així, el decret parla de la possible comissió de delictes comptables, falsedat documental, administració deslleial o delicte societari, estafa i apropiació indeguda, entre d'altres, segons aquestes fonts

Així ho ha revelat en una entrevista amb Efe el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que ha dit que les diligències –que Anticorrupció va obrir el passat 28 de maig– es van ordenar davant "la concreció de determinades situacions en el procés de constitució de Bankia que aparentment podrien donar lloc a algun indici que permetés investigar fets delictius".

El fiscal general reconeix que "hi ha una demanda social perquè les activitats (de les entitats bancàries) siguin investigades", però afegeix que "encara que no hi hagués una demanda social", l'assumpte "mereix aquesta investigació".

La investigació de la Fiscalia és anterior a la presentació de demandes per part de particulars centrades en les activitats societàries de Bankia, encara que la interposició d'aquestes denúncies ha obligat el ministeri públic a remetre totes les diligències practicades fins ara al jutjat que les tramita, consistents bàsicament en la petició de documentació.

"Hem traslladat aquestes peticions al jutjat perquè (...) sàpiga quina és la línia d'investigació que proposem nosaltres", ha assenyalat Torres-Dulce, que ha considerat "prematur" concretar els possibles delictes que s'investiguen perquè "la situació pròpia de les entitats i la situació financera i econòmica del país" aconsella ser "realment prudents".

Serà l'examen de la documentació que realitzin els pèrits –tant de l'administració com de la Fiscalia Anticorrupció– el que permetrà determinar "si els fets són constitutius de delicte i, si és així, se seguirà endavant. En aquest cas passaríem a proves testificals o, si escau, d'imputació: citar com a imputada alguna persona".

Per això, insisteix, és "imprescindible" la col·laboració de les entitats investigades i la documentació que està en poder del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El procés de constitució de Bankia es remunta al principi del 2011, quan es va produir la fusió de Caja Madrid, Bancaixa i cinc entitats més –Caja Insular de Canarias, Caixa Laietana, Caja Ávila, Caja Segovia i Caja Rioja–, que va donar lloc al grup presidit llavors per Rodrigo Rato, que finalment va demanar ser nacionalitzat el passat 9 de maig.

De moment, el jutjat d'instrucció número 21 de Madrid tramita una querella del col·lectiu Manos Limpias contra Rato i contra el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, davant "la possible existència d'una infracció penal" en la seva gestió i ha demanat a la Fiscalia que l'informi de si ha d'admetre-la a tràmit o no.

A més, grups de petits accionistes preparen accions legals contra els gestors de l'entitat, mentre que el moviment del 15-M ha anunciat avui mateix que ja ha recaptat els diners necessaris per presentar una querella contra Rato, que s'interposarà el pròxim dia 14.

stats