Foment demana governs forts i crida a defugir posicions "maximalistes o autistes"

La patronal considera que la recuperació econòmica s'aferma però alerta dels perills de la fragmentació política i la dificultat per governar

La patronal Foment del Treball Nacional està convençuda que la recuperació econòmica ja s'ha consolidat tant a Catalunya com a Espanya. Així ho constata en el seu últim informe de Conjuntura Econòmica pel 2015 en què s'ofereix una prospecció optimista per als propers anys, amb un creixement sostingut de PIB que preveu que recuperi nivells del 2007 l'any que ve. Tot i això, els resultats de les últimes eleccions municipals i les properes cites electorals provoquen que la patronal reclami als governs "responsabilitat" a l'hora de governar i defugir "posicions maximalistes o de caire autista." 

La patronal creu que la fragmentació política pot provocar dificultat de governança i que aquests factors poden dificultar la consolidació de la recuperació econòmica. En aquest sentit, Foment ha posat d'exemple de responsabilitat política el pacte salarial entre patronals i sindicats i ha fet una crida a les institucions públiques a "fer el que toca" i actuar amb responsabilitat política.

Com a principals conclusions de l'informe, destaca l'augment de la confiança en l'economia espanyola i de la seva tendència al creixement sostingut que confirma amb encara més optimisme que les seves previsions anteriors, el context de recuperació econòmica. 

Continuar amb les reformes estructurals

Tot i això, Salvador Guillermo, director d'Economia de Foment del Treball, ha destacat que les polítiques d'estímul a la demanda "ja s'han esgotat", en referència a la política monetària laxa del Banc Central Europeu i ha fet una crida a la necessitat de continuar amb les reformes estructurals que consolidin la recuperació del consum intern i també el creixement de crèdit nou, per aconseguir així un desendeutament del sector privat. 

A més, la patronal destaca que la millora també es nota en una "forta generació d'ocupació", que segons l'informe suposa la creació de més de mig milió de llocs de treball a Espanya entre el primer trimestre d'aquest any i el mateix període de l'anterior. D'aquests, Foment recull que un 62% són contractes indefinits. Salvador Guillermo també ha destacat que Espanya ha creat el 12,5% de l'ocupació que s'ha creat a Europa.