Economia 01/06/2016

Foment critica que la partida d'Indústria als Pressupostos de la Generalitat s'ha retallat un 70% en tres anys

La patronal catalana retreu al Govern falta de "complicitat" amb el sector i reclama més polítiques

Elena Freixa
3 min
EL CÀSTIG DE LA CRISI 
 La desindustrialització s’ha agreujat amb la recessió, que ha costat 250.000 llocs de treball.

BarcelonaLa partida pressupostària per donar suport a la indústria s'ha reduït dramàticament en dos anys. Els 34 milions previstos als comptes de la Generalitat per al 2016 són un 70% menys del que es va projectar el 2012 i el 2013 –amb el pressupost prorrogat–, quan la partida superava els 113 milions. "La inacció industrial no és bona i es detecta en aquesta partida que havia arribat a rondar els 200 milions", ha criticat Ramon Adell, vicepresident de la patronal Foment del Treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organització empresarial ha lamentat que el Govern no mostri més "complicitat" amb el sector productiu i hagi anat pessigant els recursos que serveixen per fer acompanyament i polítiques industrials. La partida del 2016, però, gairebé s'ha quadruplicat respecte als 9 milions que preveien els comptes de l'any passat.

El vicepresident de Foment ha defensat que la indústria és un focus prioritari de creació d'ocupació i de més qualitat, amb menys temporalitat i més bons salaris en comparació amb altres activitats. "Els serveis són importants i afavoreixen el creixement a curt termini i ràpid, però la indústria aporta més estabilitat", ha subratllat Adell.

Ha reivindicat que calen més accions encaminades a donar suport ja no només a les fàbriques –línies de manufactura tradicionals–, sinó també a la resta d'activitats que arrosseguen i que inclouen cada cop més serveis. "La indústria no només són sectors a regular i controlar, sinó que també cal impulsar-los", ha insistit.

La indústria, lluny de la primera divisió europea

De manera directa o indirecta, ha xifrat Adell, un de cada dos llocs de treball a Catalunya estan lligats a l'activitat industrial. Ha demanat al Govern que creï un "entorn favorable" per assegurar no només l'activitat actual, sinó per fer-la créixer.

Lluny de l'objectiu europeu

La indústria catalana representava el 18% del producte interior brut (PIB), segons consta a l'anuari industrial de la Generalitat amb dades del 2014. Es tracta d'un pes encara inferior a l'objectiu que ha marcat la Unió Europea d'arribar al 20% de cara al 2020.

rànquing potència industrial

L'objectiu de reindustrialització ha de ser a l'horitzó, ha insistit la patronal, que ha recollit en un document la llista de prioritats que han fixat les empreses. La més urgent té a veure amb la rebaixa dels preus energètics que amenacen la competitivitat de la indústria catalana.

El primer clam d'alerta per la pèrdua de competitivitat industrial ha arribat des de Tarragona, principal nucli de la indústria química a Catalunya, aquesta mateixa setmana. La societat civil va organitzar un acte unitari per demanar reformes i mesures d'acompanyament que garanteixin el futur de les fàbriques. L'energia i el corredor mediterrani per abaratir els costos logístics són demandes prioritàries.

A favor del TTIP

Els empresaris de Foment també concreten les seves peticions al Govern en altres àmbits, com la innovació i la recerca. La pèrdua de posicions de Catalunya en matèria innovadora, diuen al document, necessita de "compromís públic". "No estem parlant només de subvencions, sinó d'un seguit de mesures que afavoreixin i acompanyin el sector", ha dit Adell.

En matèria regulatòria, la majoria de l'empresariat que representa la patronal és favorable que el tractat de lliure comerç entre Europa i els Estats Units –el polèmic TTIP– tiri endavant. Demanen un acord "ambiciós i equilibrat" entre totes dues parts.

Després de la reforma laboral a Espanya, que per a Foment del Treball va quedar curta en alguns aspectes, la patronal vol més canvis. Les fàbriques del futur, segons la patronal, requeriran la màxima flexibilitat i aposta perquè s'afavoreixi en el marc de la negociació col·lectiva amb els sindicats.

stats