FISCALITAT
Economia 16/12/2014

Foment reobre la batalla contra l’impost de successions

X.g.
2 min

BarcelonaLa patronal Foment del Treball va reobrir ahir la batalla contra l’impost de successions i donacions afirmant que, tal com està plantejat a l’Estat, pot fer fugir inversions. Una situació que encara és pitjor a Catalunya, on per aquests impostos es paga més que a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La patronal va presentar ahir un estudi, elaborat per l’advocada fiscalista Mercedes de Albert, en què explica els seus arguments. S’hi compara el que es paga per aquest impost a diversos països de tot el món i també entre les diverses comunitats de l’Estat. El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà; el president de la comissió d’economia i fiscalitat de la patronal, Valentí Pich, i la mateixa autora de l’estudi van defensar ahir que aquest impost s’adapti i harmonitzi amb els estàndards europeus. Segons l’estudi, Espanya està entre els països amb els tipus impositius més alts i les exempcions més baixes. A més, critiquen que és un impost que pot gravar aspectes que ja paguen per altres tributs com el de patrimoni o les plusvàlues municipals.

La situació és més greu a Catalunya, conclou l’estudi, i en posa un exemple concret. Per una donació de 800.000 euros en metàl·lic de pares a fills a Andalusia el cost fiscal seria de 208.000 euros, a Catalunya de 56.000, a València de 42.700 i a Madrid només de 2.000 euros. La Generalitat nega que aquest tribut estigui fent perdre inversions.

Efectes sobre l’empresa familiar

L’estudi també conclou que el règim de successions i donacions a Catalunya és més dolent per a l’empresa familiar que el que hi ha a Madrid. Diu l’informe que la reforma del febrer passat a Catalunya és un seguit de “pegats” que “generen situacions que s’escapen de la lògica tributària”. En concret, diu que “penalitza” els beneficiaris de l’herència d’una empresa familiar.

stats