ECONOMIA
Economia 21/07/2011

França i Alemanya aplanen el camí a un acord de l'eurogrup sobre el segon rescat de Grècia

Els ministres de Finances de la zona euro discuteixen avui a Brussel·les les possibles solucions al problema del deute grec. Merkel s'ha de reunir abans amb Papandreu per explicar-li els detalls de l'acord

Agències
2 min
El president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel / EFE

Brussel·lesAlemanya i França han arribat a una posició comuna respecte del segon paquet d'ajuda econòmica a Grècia que els països de la zona euro han de discutir avui mateix en la trobada de ministres de Finances. L'acord previ entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, es va tancar a última hora de la nit de dimecres, després de set hores de reunió. No han transcendit, però, detalls d'una trobada en què també hi havia el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet. Com a resposta a l'acord, els mercats financers han vist aquest dijous com les accions augmentaven el seu valor, amb els majors beneficis concentrats en els estocs bancaris. L'euro també ha mostrat un augment en el seu valor. Avui mateix, Merkel té prevista una reunió poc abans del començament de la cimera, amb el primer ministre grec, Yorgos Papandreu, segons han informat fonts diplomàtiques. La cancellera alemanya presentarà a Papandreu la línia comuna que va pactar ahir amb Sarkozy.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Que Alemanya i França hagin acostat posicions pot voler dir que les dues grans economies europees han trobat la fórmula per involucrar la participació de la banca privada al rescat i alhora evitar que la intervenció equivalgui a "un impagament selectiu" de Grècia davant dels mercats i les agències de ràting. El pacte entre els dos principals països de la zona euro es presentarà davant la resta de països membres en la trobada que comença aquest dijous a Brussel·les. La trobada arriba després que ahir el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, assegurés que la situació "és greu" i que els socis europeus necessiten trobar solucions a la crisi grega per evitar "conseqüències negatives". Tot i els bons resultats financers d'avui, encara queden moltes preguntes sobre si Europa serà capaç d'ajudar Grècia amb aquest segon paquet d'ajuda econòmica, i es tem que els problemes del deute s'estenguin a altres països, com va passar amb Portugal i Irlanda. I en aquest context, són Espanya i Itàlia els països que poden tenir més risc d'impagament.

stats