ECONOMIA
Economia 17/08/2011

França i Alemanya amenacen de suspendre els fons europeus als països que no redueixin el dèficit

Merkel i Sarkozy demanen que es bloquegin les ajudes europees als estats que no compleixin amb la disciplina fiscal, segons expliquen a la carta que han enviat al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy

Agències
2 min
Van Rompuy, amb Merkel i Sarkozy / EFE

ParísEls governs de França i Alemanya amenacen de tancar l'aixeta dels fons estructurals europeus als països de l'eurozona que no s'ajustin a les recomanacions per reduir els dèficits excessius. "En un futur, els fons estructurals i de cohesió s'han de suspendre per als països de la zona euro que no s'acullin a les recomanacions" d'aquests procediments, indiquen la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, en una carta enviada avui al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy. 



Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquesta carta, els dos líders consideren que "aquests canvis s'haurien d'integrar en el nou reglament dels fons que seran proposats per al marc financer plurianual que s'ha d'aprovar". Aquests fons, recorden, "han de servir per donar suport a les reformes indispensables per millorar el creixement econòmic i la competitivitat a la zona euro". Advoquen perquè els que no s'utilitzin "es puguin reunir en un fons per al creixement econòmic i la competitivitat que serà gestionat per la Comissió". 


El document, difós per la presidència gala, estima que tots els països de l'eurozona que tinguin un nivell d'endeutament superior al nivell de referència hauran de presentar un pla de reducció del deute "i precisar com afrontaran l'impacte de l'envelliment de la població". En la missiva, Sarkozy i Merkel recorden que “tots els Estats han de confirmar, sense trigar gaire, la seva determinació a aplicar ràpidament les recomanacions europees de consolidació pressupostària i de reformes estructurals, principalment pel que fa al mercat de treball, a la competència en el sector serveis i a la política de pensions", afegeixen. 



Reforç del marc institucional


Segons França i Alemanya, "la zona euro ha de reforçar el seu marc institucional per millorar l'eficàcia del seu de decisió i afavorir la coherència de les institucions i dels procediments". París i Berlín informen Herman van Rompuy que, per donar exemple, han decidit "emprendre una nova etapa de convergència econòmica i financera", que inclou, entre altres mesures, la proposta d'elaborar un impost comú de societats. Els dos líders li proposen que assumeixi, durant un mandat estable de dos anys i mig, la presidència de la governança econòmica de la zona euro, en què un consell de caps d'Estat i de Govern mantindran cimeres cada sis mesos, i de manera excepcional en cas que sigui necessari.

stats