EXCLUSIVA DE L'ARA
Economia 08/05/2016

Freixenet rep tres ofertes més per comprar la companyia

Empreses d’Europa, Amèrica i l'Àsia volen competir amb Henkell per entrar a l’accionariat del grup

Elena Freixa
4 min
L’oferta de l’alemanya Henkell per Freixenet ha obert la caixa dels trons i l’empresa catalana ja ha rebut tres propostes més d’inversors estrangers.

BarcelonaEls moviments d’alguns accionistes de Freixenet per abandonar l’empresa i vendre’s la seva participació han posat el grup català al punt de mira del sector a tot el món. Fins ara se sabia que l’alemanya Henkell havia presentat una oferta, apadrinada pel vicepresident financer de Freixenet, Enrique Hevia. La proposta de Henkell va destapar la caixa dels trons i ha fet despertar l’interès d’altres companyies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A part de Henkell, ja hi ha tres empreses més que han s’han posat en contacte amb Freixenet interessades per la companyia, segons ha pogut saber l’ARA. En concret, volen saber els detalls del procés obert per poder formalitzar una oferta i entrar en el seu accionariat, que avui és 100% familiar. Es tracta de tres inversors internacionals: un d'europeu, un d'asiàtic i un d'americà. Fonts de la companyia asseguren que, tot i que Henkell és avui qui ha fet més passos per entrar a l’accionariat, no pot descartar-se cap escenari de cara a les pròximes setmanes.

Culebró familiar davant d'una cruïlla històrica a Freixenet

La situació de Freixenet és tan oberta que fins i tot encara no se sap quin paquet d’accions pot acabar efectivament en mans d’un soci inversor extern a la família. Els membres de les tres branques familiars no tenen una posició unànime. Els Ferrer Noguer, propietaris del 42%, ja han dit que ells es quedaran a la companyia facin el que facin la resta i independentment de l’oferta que acabi prosperant. Aquesta branca familiar, encapçalada pel conseller delegat, Pere Ferrer (fill del president d’honor, Josep Ferrer), vol mantenir una majoria de Freixenet en mans de la família.

La que està decidida a marxar és la branca dels Hevia Ferrer, que té un 29% de participació i està encapçalada per Enrique Hevia. Mentrestant, els seus cosins, els Bonet Ferrer, encara no ho tenen clar i majoritàriament coincideixen a voler escoltar les ofertes que prosperin per decidir-se per alguna opció. Dins d’aquest bloc d’indecisos hi ha, per exemple, Josep Lluís Bonet, president del grup, de Fira de Barcelona i de la Cambra d’Espanya. La indecisió dels Bonet Ferrer, que tenen el 29% restant de l’empresa, no és un detall menor perquè d’ells dependrà que la major part de les accions quedin en mans d’un inversor estranger o, com voldrien els Ferrer, es mantinguin a la família.

L’aproximació inicial que va fer Henkell a Freixenet tenia com a objectiu adquirir una participació majoritària (és a dir, que en principi no en tindrien prou amb les accions dels Hevia). Fonts pròximes a l’operació, però, asseguren que Henkell no es tanca en banda a negociar una entrada amb menys pes accionarial.

La situació ha forçat els Ferrer a posar la maquinària en marxa per assegurar el control de Freixenet a mans dels fundadors. Les mateixes fonts asseguren que exploren opcions per presentar una alternativa. D’entrada, han obert converses amb la banca per accedir a un crèdit i comprar part de la participació dels que acabin marxant.

Un salt internacional

És força probable, assenyalen les mateixes fonts, que el recurs de la banca sigui només una part de l’estratègia dels Ferrer, que també estan disposats a l’entrada d’un inversor que ajudi la companyia a fer un salt, sobretot als mercats internacionals. Els inversors asiàtics poden estar interessats a assaltar la Xina i guanyar posicions al Japó, avui quart mercat del grup, mentre que un aliat americà pot reforçar el pes als EUA, tercer país on més ven la companyia.

És des del punt de vista d’expansió internacional que els Ferrer no tanquen la porta ni tan sols a Henkell si finalment el grup alemany s’avingués a entrar a Freixenet sense tenir-ne la majoria. L’opció d’aliar-se amb Henkell “no és gens escabellada”, expliquen fonts del sector. L’interès mostrat pel grup germànic pot tenir sentit estratègic per a Freixenet, principalment al mercat alemany, que, curiosament, és el primer mercat de Freixenet per volum de vendes, per davant de l’espanyol.

Freixenet és el tercer grup més important per volum en el segment dels espumosos a Alemanya, mentre que Henkell és el segon en vendes. La seva aliança permetria atacar el líder, el grup Rotkäppchen, que és un gegant procedent de l’antiga RDA que, juntament amb les seves filials, té una quota de mercat que supera el 40%.

A la reunió dels accionistes de fa una setmana, Freixenet va discutir de quina manera donarà informació detallada als possibles compradors. S’ha de trobar un equilibri entre la informació que es comparteix i la que es protegeix per blindar els aspectes sensibles, ja que en molts casos (com el de la mateixa Henkell) els interessats són també competidors de l’empresa catalana.

La família triarà uns auditors externs que vehiculin aquest procés, tant pel que fa a l’oferta de Henkell, no vinculant encara, com a la resta que s’han aproximat interessant-s’hi i les que encara puguin arribar, segons les fonts consultades. A finals de maig els accionistes tornaran a reunir-se per engegar aquesta fase del procés, que servirà perquè els inversors posin preu a Freixenet. Fins ara el que s’ha publicat és que Henkell podria valorar inicialment l’empresa en uns 500 milions.

stats