Economia 09/10/2019

Funcas rebaixa a l'1,9% el creixement del PIB per al 2019 a Espanya

Entre els motius assenyalats hi ha els conflictes macroeconòmics i la inestabilitat política al país

Ara
2 min
Actual terminal de contenidors Best a Barcelona / ACN

BarcelonaFuncas (Fundació de les Caixes d'Estalvis) ha rebaixat fins a l'1,9% la seva previsió de creixement del PIB per a aquest any. És una xifra tres dècimes inferior a l'estimació prèvia, quan va situar-se en un 2,2%. Segons la institució, tot apunta a un final de cicle econòmic, però no a una recessió. Malgrat això, el 2020 ha previst un creixement encara més baix, del 1,5%, que suposa una disminució de mig punt respecte a les últimes estimacions.

Carlos Ocaña, director general de Funcas, ha explicat aquest dimecres en la presentació de les dades, que la rebaixa de l'indicador es deu sobretot a la revisió de la sèrie històrica de creixement feta per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), tot i que ha sigut un factor també clau que la demanda interna hagi crescut menys del que s'esperava.

Segons el mateix directiu, entre els factors que podrien fer baixar encara més aquestes previsions hi ha un Brexit "desordenat", un agreujament de les guerres comercials, un final de cicle sobtat als Estats Units i noves tensions geopolítiques que afecten el mercat del petroli. En paral·lel, Funcas ha indicat en els efectes de la "paràlisi" política i la incertesa que genera "l'absència de reformes".

Frenarà la reducció del dèficit públic

Funcas creu, a més, que l'alentiment de l'economia frenarà la reducció del dèficit públic i el durà fins al 2,4% quan acabi el 2019 (sis dècimes per sobre de l'objectiu compromès pel govern), al 2,5% el 2020 i al 2,2% el 2021. Segons ha explicat Ocaña, aquest desequilibri en els comptes provocaria que el deute públic "gairebé no baixés" en percentatge de PIB. Això, ha afegit, és un escenari "absolutament preocupant" per a l'entitat.

El mateix directiu ha matisat, però, que les dades recopilades no apunten a una recessió, sinó més aviat a un final de cicle. I que la situació no és, en aquest sentit, comparable a la que hi havia just abans que esclatés la crisi el 2008.

stats