FINANCES
Economia 18/06/2016

Fusions bancàries sota sospita

El president de Competència avisa que la reducció del nombre d’entitats pot portar un augment de preus

Albert Vidal
3 min
Fusions bancàries sota sospita

Santander“S’ha acabat això que determinades esmenes portin el nom de les grans empreses i que...” “Atenció, atenció: preguem que segueixin les instruccions del personal i abandonin l’edifici”. “...No sé si això té alguna cosa a veure amb el que estàvem dient”. Era José María Marín Quemada, que va ser interromput per una alarma de desallotjament del palau de la Magdalena, a Santander, on parlava com a president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L’anècdota es va produir a l’inici d’una llarga càrrega contra les pràctiques monopolístiques. I el sector financer en va ser protagonista.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de la CNMC va fer primer referència a les comissions que cobren les entitats per l’ús dels seus caixers als no clients i va avisar que d’aquí poques setmanes completaran l’informe en què estan treballant. “No se’ns ha oblidat. I la idea és què passa amb les entitats sense caixer”, va dir. Però, sobretot, va advertir que les campanes de noves fusions en un sector en què amb la crisi les grans entitats han passat de ser 50 a ser 13 poden afectar els clients. “Hi ha d’haver tants operadors com el mercat pugui retribuir”, va dir. “¿Quantes companyies de telecomunicacions hi ha d’haver a Espanya? Ara n’hi ha tres, un nombre que fa posar els pèls de punta a qualsevol autoritat europea de la competència”, va explicar. La conclusió no va trigar a arribar: “Ja estem veient augments de preus i la reflexió a la banca és la mateixa”.

El posicionament de Marín Quemada va ser respost més tard, des del mateix micròfon, per Fernando Restoy, subgovernador del Banc d’Espanya: “Sembla que hi ha marge per a més concentració sense que això afecti la competència”.

Però el sector financer no va ser l’únic que va assenyalar el president de la CNMC. Aquests també es van emportar un avís.

El govern

Una llarga llista d’avisos i reclamacions

El govern central es qui en va sortir més malparat. Marín Quemada va tornar a protestar per les poques competències que té el seu organisme i va explicar com això afecta Espanya: “És inimaginable que aquest país tingui tres procediments oberts a Brussel·les, un per ajudes públiques, un altre per les telecomunicacions i un altre per l’energia, a causa de la falta de competències del regulador”.

Marín també va criticar la postura del govern pel que fa a Aena i es va fer una pregunta retòrica: “¿De veritat seguim pensant que és normal que les tarifes d’Aena les fixi el propietari del 51% [l’Estat]? ¿No seria millor que ho fes un organisme independent, com en altres països d’Europa?”

El directiu també va queixar-se de la situació laboral del seu personal. “Al BOE vaig veure un grau de llibertat a la CNMC que després s’ha vist mutilat”, va dir. Després d’aclarir que la queixa no és econòmica (té un pressupost de 58 milions anuals), va entrar en la qüestió: “Quan he hagut de cobrir vacants, m’he trobat lligat de mans, el govern no ha sigut receptiu a aquesta realitat”, va dir, lamentant que “la institució descansa exclusivament sobre el talent de la seva gent”.

El directiu va voler deixar clara la seva petició a futurs governs: “Que ens deixin treballar com treballen altres agències a Europa”.

Les elèctriques

Fuetada per no voler entrar al registre de lobis

El sector elèctric és un altre dels que més habitualment topen amb la CNMC. El seu president els va retreure ahir que cap de les grans hagi entrat al nou registre públic de lobis, que ja inclou 250 entitats. “Entre els cinc primers que s’hi van inscriure hi havia diverses companyies estrangeres i ho van fer amb la naturalitat a què jo apel·lo”, va dir. Marín Quemada va recordar que entrar al registre implica acceptar un codi de recomanacions ètiques. I va llançar un avís clar: “Per a nosaltres no és igual que ens vingui a veure algú sense haver-lo firmat”.

El taxi

Crida a adaptar-se a les noves realitats

El dirigent de la CNMC va insistir que l’economia col·laborativa “és una oportunitat que existeix i una oportunitat de negoci”. Per això va demanar que s’adaptin les lleis i va reclamar comprensió als sectors més conservadors, amb un missatge als taxistes: “No tenim BOE i no som al Parlament, no fem lleis: no entenem per què vénen a tirar ous i pedres a la nostra façana”.

Noves sancions

Els sancionats no podran licitar en concursos públics

Marín va recordar que el 2015 van desarticular 14 càrtels que hauran de pagar 600 milions. “El pas següent és sancionar amb la impossibilitat de concórrer en concursos públics”, va dir. Segons va afirmar, això millorarà molt la força dissuasòria de la CNMC. “Si ho haguéssim fet abans, tots n’estaríem aprenent més de pressa”, va sentenciar.

stats