CRISI DE L'EURO
Economia 12/05/2012

Futur negre per a l'economia espanyola

Laia Forès
3 min
ESPANYA ES QUEDA ENRERE  EN LA RECUPERACIÓ
 L'estat espanyol serà l'únic soci de la UE que continuarà en recessió el 2013. Es quedarà fora de la recuperació de l'eurozona.

BRUSSEL·LESNi en el pitjor dels escenaris es podia esperar que el futur de l'economia espanyola es veiés tan negre. Els autors de l'informe sobre les previsions econòmiques que ahir va presentar la Comissió Europea van escollir un títol molt adequat, inspirat en Dickens, per al capítol dedicat a Espanya: "Vénen temps difícils". És una manera elegant i suau de dir que l'economia espanyola continuarà en recessió aquest any (-1,8%) i el que ve (-0,3%), que l'Estat no serà capaç de complir amb els objectiu de dèficit pactats amb Brussel·les ni aquest any ni el 2013, que un de cada quatre treballadors no tindrà feina l'any que ve, i que la Comissió Europea podria demanar a finals de mes encara més retallades al govern espanyol. Amb aquest panorama, dir que vénen temps difícils potser és quedar-se curt i tot.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les previsions de l'executiu comunitari, les reformes i retallades que ha fet el govern de Mariano Rajoy no són suficients per rebaixar el dèficit públic tant com pretenia Madrid. El dèficit a finals d'any serà del 6,4% del producte interior brut (PIB), més d'un punt per sobre del 5,3% pactat amb Brussel·les. La situació serà encara pitjor el 2013, l'any en què Brussel·les calcula que el dèficit se situarà en el 6,3%, més del doble del 3% pactat.

"Excessiva" despesa autonòmica

Les xifres de dèficit no tenen en compte, segons va reconèixer ahir el comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, ni les retallades que han fet les comunitats autònomes i que encara no s'han notificat a Brussel·les -correspon fer-ho al govern de l'Estat-, ni les mesures addicionals que l'executiu espanyol pugui posar en marxa l'any que ve. Tampoc s'ha comptabilitzat l'impacte de l'amnistia fiscal perquè Brussel·les considera difícil fer una estimació precisa de quants milions s'estalviaran. En qualsevol cas, Rehn va intentar exculpar el govern de l'Estat de l'enorme desviament del dèficit i ho va atribuir a les comunitats autònomes i al dèficit que tindrà la Seguretat Social com a conseqüència de l'empitjorament de la taxa d'atur.

"L'administració central s'ajusta bastant" a la reducció del dèficit pactada, va assegurar el comissari europeu. Rehn també va demanar al govern de Rajoy que vigili més de prop la despesa "excessiva" de les comunitats autònomes i que apliqui la nova llei d'estabilitat pressupostària "per minimitzar el risc de desviaments" de les autonomies.

Des de Madrid, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va treure ferro ahir a les projeccions. Va dir que no tenen en compte les últimes mesures anunciades per l'executiu espanyol, informa Joan Faus. "El govern està completament compromès, no hi ha alternativa de flexibilització", va assegurar. No obstant això, l'informe de Brussel·les subratlla que si la crisi del deute empitjora o el sector bancari es deteriora, "pot haver-hi conseqüències negatives per a l'economia espanyola" i es pot agreujar la recessió prevista. De fet, el document també pronostica que la crisi vagi a més en la segona meitat de l'any i comenci a remuntar lleugerament el 2013.

Segons Brussel·les, Espanya és l'únic soci de la Unió Europea que estarà en recessió l'any que ve, fins i tot Grècia se'n salva. Les grans economies de l'euro, com l'alemanya i la francesa, creixeran per sobre de l'1% del seu PIB. La situació de l'economia espanyola és especialment greu per la "inacceptable" taxa d'atur, que arribarà al 24,4% aquest any i al 25,1% el 2013.

Més retallades

L'incompliment del dèficit d'Espanya podria provocar que la Comissió Europea obligués a fer més ajustos. Rehn va dir que es prendrà la decisió el 30 de maig, quan Brussel·les elabori les recomanacions econòmiques per a cada estat membre. "És en aquest moment quan podrem dir si són necessàries mesures addicionals o, més aviat, quantes mesures addicionals podrien ser necessàries", va assegurar el comissari. Olli Rehn tampoc va voler aclarir si finalment es donarà un any més a Espanya per rebaixar el dèficit fins al 3% del PIB.

stats