FINANCES
Economia 18/02/2011

El G20 no pot obligar a aplicar mesures correctores, segons el Banc de França

Les entrades i sortides brutals de capital i l'acumulació de reserves de canvi presenten una sèrie de riscos que es pretenen resoldre amb la reforma del sistema monetari internacional

Efe
2 min

ParísEl governador del Banc de França, Christian Noyer, ha reconegut avui que el G20 manca de capacitat coercitiva per aplicar mesures correctores dels desequilibris financers globals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El G20 "és una instància basada en la concentració i en la bona voluntat", ha dit Noyer en una entrevista al vespertí francès Le Monde, preguntant sobre si seria efectiu publicar una llista d'indicadors sobre els desequilibris, si aquests no estan acompanyats de mesures per obligar a complir-los. "Tindrem èxit si cada un dels participants està convençut de que aquest exercici ens beneficia a tots", ha agregat.

Precisament, els ministres de Finances de l'entitat estan reunits a París per buscar un consens per aquesta llista d'indicadors sobre els desequilibris financers globals, però ja alguns països han comunicat la seva disconformitat amb la iniciativa. "La idea és buscar una llista que sigui suficientment llarga com per no apuntar amb el dit a un petit grup de països, sinó amb la finalitat de tenir en compte els principals desequilibris", ha explicat Noyer.

Una altra de les prioritats del G20 és la reforma del sistema monetari internacional. Noyer ha reconegut que "es podrà arribar a resultats concrets", però va afirmar que l'objectiu del president francès, Nicolas Sarcozy, "no és el de resoldre-ho tot en un any".

L'alt funcionari ha advertit que "les entrades i sortides brutals de capitals, l'acumulació de reserves de canvi en alguns països i la volatilitat dels tipus de canvi presenten una serie d'inconvenients i riscos" que es pretenen resoldre amb la reforma del sistema monetari internacional.

Sobre una altra qüestió defensada per França, la d'aplicar una taxa sobre les transaccions financeres internacionals, Noyer ha dit, a Le Monde, que "comprenc l'objectiu, però per ser concebible crec que (...) ha d'aplicar-se a tots els països, inclús a les jurisdiccions que no cooperen", en al·lusió als "paradisos fiscals".

stats