Economia 04/05/2016

Gabarró diu que el seu relleu a Gas Natural depèn de Fainé

Lamenta la situació d'embús a la política espanyola

Xavier Grau
3 min
Salvador Gabarró a la roda de premsa prèvia a la junta.

BarcelonaEl president de Gas Natural, Salvador Gabarró, ha reconegut aquest dimecres que el seu relleu al front de la companyia depèn del que decideixi el president de La Caixa, Isidre Fainé.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Gabarró, que té 80 anys, en una trobada amb la premsa prèvia a la junta d'accionistes ha explicat que espera plegar "més aviat que tard", tot i que la junta té prevista la seva reelecció per a tres anys.

Segons ha dit, el relleu depèn de Fainé perquè el pacte d'accionistes preveu que La Caixa nomena el president i Repsol el conseller delegat.

"Estic molt a gust i de moment no em deixen marxar", ha dit Gabarró , que tampoc ha desvetllat si el seu substitut, quan es retiri, serà el propi Isidre Fainé.

El president de Gas Natural ha recordat que el Isidre Fainé "té molts problemes, perquè nosaltres ens queixem de regulació, però per a la banca és el terror" i, per tant, ha indicat, no vol convertir-se en un nou problema per a Fainé. "Em sento responsable de no crear un nou problema per a La Caixa", ha dit Gabarró, sense revelar si el seu substitut en un futur serà el propi Fainé, que el proper mes haurà d'escollir entre la presidència de La Caixa o CaixaBank".

Gabarró també ha indicat que cap dels accionistes de referència de Gas Natural, La Caixa, a través de Criteria, i Repsol, han expressat la seva intenció de vendre part de la seva participació a l'energètica catalana.

Embús polític

Salvador Gabarró s'ha referit a la situació política espanyola, que ha titllat d'embús per la manca d'acords entre els partits, i ha indicat que la companyia "respectarà el govern, sigui del signe que sigui", però ha demanat estabilitat.

La junta d'accionistes ha d'aprovar els comptes de 2015, any en el que Gas Natural va superar per primer cop els 1.500 milions de benefici net. En aquest sentit, el conseller delegat de la companyia, Rafael Villaseca, ha destacat l'augment del dividend. La companyia preveu destinar 1.001 milions a retribució als accionistes, i mantenir fins a l'any 2018 un 'pay out' -percentatge de benefici que es destina a dividends- del 70% o repartir un euro per acció com a mínim.

Renovables sense subvencions

A una setmana de presentar el pla estratègic de la companyia per als propers dos anys, els màxims directius de Gas Natural han assegurat que seguiran invertint per créixer, tant en el mercat del gas com en l'elèctric. "Créixer està en el nostre ADN", ha dit Salvador Gabarró, que ha reblat: "O creixem o morim".

No obstant, Gabarró veu difícil créixer en generació elèctrica a Espanya, perquè hi ha un excés de capacitat de generació, però si ho veu possible a l'estranger a través de la participada GPG, de la que en té un 25% el fons de Kwait KIA. Els pilars, ha dit, seran Xile, Panamà i Colòmbia, on la companyia ja hi és, tot i que no descarta inversions en altres països.

Respecte al negoci del gas, els màxims responsables de la companyia consideren que el creixement es pot produir tant a Espanya com en l'exterior.

Sobre la possibilitat de comprar Endesa, o una part, si surt a la venda, Gabarró ha indicat que no ho han estudiat i, a més, considera que Competència no autoritzaria una operació d'aquest tipus.

El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, no ha descartat la possibilitat d'invertir en parcs eòlics a Catalunya i a Espanya. És una tecnologia madura, ha dit, però ha destacat que els nous creixements en renovables s'haurien de fer sense subvencions, per no carregar més el rebut de la llum.

Villaseca ha destacat la bona evolució del negoci el darrer any, tot i l'entorn de caigudes dels preus del gas i de l'electricitat. En aquest últim cas, ha reconegut que això no es trasllada del tot al rebut dels ciutadans i les empreses perquè la generació només suposa un 25% de la factura, mentre la resta correspon als costos de xarxes i impostos. No obstant, ha dit que el preu majorista del 'pool' ha caigut un 44% els últims tres anys. A més, ha indicat, s'espera que els preus es mantinguin.

Villaseca ha tret pit pels bons resultats de la companyia en comparació amb els principals competidors europeus, malgrat la caiguda de preus i de la demanda, que tot i que es va recuperar lleugerament el 2015, el primer trimestre d'aquest any ha tornat a caure tant en el gas com en l'electricitat.

stats