CRISI DEL DEUTE
Economia 06/06/2012

Gabinet de crisi del G-7 per l'alerta sobre Espanya

Els ministres de Finances del G-7 es van reunir ahir d'urgència per parlar sobre la crisi del deute i l'alerta per la situació dels bancs espanyols. Brussel·les avança en la unió bancària, amb gestos d'Alemanya.

D. Sánchez Ugart / V. Moliné
2 min
Gabinet de crisi del G-7  per l'alerta sobre Espanya

BARCELONA.Les potències mundials estan en alerta per Espanya. Els ministres de Finances del G-7 es van reunir ahir d'urgència per tractar la crisi de la zona euro i, en particular, els problemes d'Espanya i els seus bancs, després de l'alerta del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que els mercats s'estaven tancant per a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'agència Reuters, fonts pròximes al G-7 (que agrupa els EUA, Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit, el Japó i el Canadà) van assegurar que en la reunió es va demanar a Alemanya que faci més per estimular el creixement. Les mateixes fonts van confirmar que Berlín havia pressionat el govern espanyol perquè accepti un rescat de l'Estat amb fons europeus, però que la resposta de Madrid havia estat negativa: "Són massa orgullosos. Amb una arrogància fatal".

L'opacitat al voltant de la videoconferència, que es va acabar sense cap comunicat conjunt, va dispersar el missatge. Els líders van discutir sobre el "progrés cap a una unió financera i fiscal a Europa", segons un comunicat del departament del Tresor dels Estats Units. I no van parlar "d'una eventual sortida de Grècia de l'euro", segons el ministre de Finances japonès, Jun Azumi, que va afegir que els països que es van reunir cooperaran "per ocupar-se de la incertesa que genera la crisi europea".

No van transcendir acords ni voluntats concretes. Però, segons Azumi, els set països més poderosos del món es van emplaçar per prendre "decisions polítiques" que encarrilin la sortida de la crisi en la pròxima cimera del G-20, que se celebrarà a Mèxic el 18 i 19 de juliol, just després que Grècia hagi celebrat unes eleccions que s'albiren decisives per al seu futur en l'euro.

La Comissió Europea, que ahir va avançar els detalls de la seva proposta estrella i que serà l'"embrió" del mecanisme comú per rescatar bancs, va considerar "exagerada" l'alarma desfermada per la reunió del G-7 i va considerar que s'emmarcava dins de la "normalitat".

El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, es va mostrar obert a una unió bancària, va considerar "desitjable" un fons de garantia de dipòsits comú a l'eurozona i va presentar un pla de creixement.

Esperança i decepció als mercats

L'anunci de reunió va impulsar els mercats i va relaxar la prima de risc espanyola, que va fregar els 500 punts bàsics. A mesura que es van anar desgranant els resultats, però, els inversors van mostrar la seva decepció i el deute espanyol es va tornar a encarir i va tancar la sessió en 510 punts.

Avui les mirades es posen en el BCE, que previsiblement anunciarà que no mou els tipus d'interès.

stats