Economia 04/08/2011

Gairebé la meitat dels europeus creuen que el pitjor de la crisi encara no ha arribat

Ho indica l'últim Eurobaròmetre fet públic per la Comissió Europea

Efe
2 min

Brussel·lesGairebé la meitat dels europeus, un 47%, creu que el pitjor de l'impacte de la crisi econòmica sobre l'atur encara ha d'arribar. A l'Estat espanyol, el percentatge de pessimistes puja fins al 53%, segons l'última enquesta de l'Eurobaròmetre publicada aquest dijous per la Comissió Europea (CE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Només el 43% dels europeus creu que ja s'ha tocat fons i que a partir d'ara el clima només pot millorar. A l'Estat espanyol, només un 40% dels enquestats ho pensa.

El sondeig correspon a la primavera de 2011 i les entrevistes –a un total de 31.769 europeus– es van dur a terme entre el 6 i 26 de maig, per la qual cosa no té en compte l'última onada d'atacs dels inversors i especuladors a la deute sobirà dels països perifèrics, especialment a Espanya i Itàlia, un efecte que es notarà probablement en la pròxima entrega de l'índex a la tardor, que pot mostrar un empitjorament de l'estat d'ànim.

La CE admet que en termes absoluts, la percepció dels europeus de l'estat de l'economia a la UE és pitjor que en l'última enquesta, però afirma que la tendència mostra que "l'optimisme està tornant" i fins i tot guanyant terreny des que va començar a notar-se una línia més positiva en la primavera de 2009.

El 43% que creu que l'impacte en el mercat laboral ha tocat ja fons suposa un punt percentual més que a la tardor passada, i 15 punts més respecte del 28% que tenia aquesta esperança entre maig i juny de 2009.

Una mostra que la tendència optimista s'està consolidant a poc a poc és el fet que la majoria dels països membres –un total de 14– creu que la crisi ja ha arribat al màxim. Però encara hi ha 13 països on els ciutadans no ho veuen així.

Entre els més optimistes hi ha Dinamarca, on un 68% dels ciutadans pensa que la crisi no pot anar a més, el que suposa sis punts percentuals més que a la tardor de 2010; Estònia, amb un 64% (6 punts percentuals més), i Àustria, on el 62% veu favorablement el futur (també 6 punts més).

A l'altra banda hi ha els tres països rescatats per la UE: Portugal (un 80%), Grècia (78%) i Irlanda (60%), encara que també Xipre (63%) i el Regne Unit (61%).

Si es pregunta als europeus quins actors estan més ben preparats per respondre a la crisi, amb l'opció de triar entre el govern de cada estat, la UE, els EUA, el G20 i el Fons Monetari Internacional (FMI), un 22% dels ciutadans dels 27 països membres es decanten per la Unió Europea, fet que suposa un punt percentual menys que en l'enquesta anterior.

El 20% diposita les esperances en la capacitat de resposta del seu govern, el 15% s'inclina a favor de la institució financera internacional, el 14% prefereix la resposta conjunta del G-20 i només el 7% confia en la suposada primera potència mundial, els EUA.

En el cas dels espanyols, el 19% confia en el govern de José Luis Rodríguez Zapatero –5 punts menys que la mitjana europea–, però el 25% dels enquestats –tres punts més que la mitjana europea– opina que la UE és la millor posicionada per lluitar de manera efectiva contra la crisi.

Els europeus creuen que les tres millors iniciatives per fomentar la competitivitat en l'economia és millorar l'educació i la formació professional (48%), reduir els dèficits públics i el deute (34%) i facilitar la constitució d'empreses (34%) , i invertir en recerca i innovació (29%).

stats