ENERGIA
Economia 25/07/2012

Gas Natural estudia comprar actius de Repsol

Toni Garganté
2 min
L'emblemàtica seu del grup Gas Natural va substituir la que durant molts anys va ser al Portal de l'Àngel de Barcelona.

BARCELONA.El conseller delegat de Gas Natural, Rafel Villaseca, va reconèixer ahir en una reunió d'analistes que el grup examinarà la compra "d'uns actius de GNL [gas natural liquat] que Repsol té fora d'Espanya". La multinacional petrolera espanyola compta amb una participació del 30% de Gas Natural. La Caixa en controla un altre 38%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Villaseca va afirmar: "Amb la nostra estratègia i situació, ho analitzarem. Agraïm a Repsol que ens hagi convidat a estudiar [aquest projecte], especialment tenint en compte que és el nostre accionista". Repsol ha posat en marxa un pla de desinversions de 4.500 milions d'euros fins al 2016.

Ja s'ha desprès del negoci de gas butà a Xile per 439 milions, i ara preveu fer el mateix amb els actius de GNL (un gas que viatja amb grans vaixells metaners) al Perú, Trinitat i Tobago i el Canadà. Villaseca va argumentar que la venda d'aquests actius, sigui a qui sigui, no afectarà el negoci comú amb el seu accionista, perquè Gas Natural només manté un contracte de subministrament amb Repsol a Trinitat i Tobago.

A la conferència amb inversors Villaseca va explicar que el grup compta amb un nivell de liquiditat de 8.800 milions. Això permet cobrir les necessitats de venciments de deute dels pròxims dos anys. Amb aquest coixí, se senten "raonablement confortables", va repetir en el torn de preguntes dels analistes.

Gas Natural va registrar un benefici net de 767 milions entre el gener i el juny, cosa que representa una caiguda del 6,7% sobre el mateix període de l'any passat. Aquesta davallada es va produir perquè va comptabilitzar més ingressos per desinversions en els primers sis mesos del 2011. Sense aquest impacte, el benefici net del negoci comparable hauria crescut un 24,3%. Aquest bon comportament de l'activitat es va produir per l'evolució positiva a l'Amèrica Llatina, que ha compensat la menor demanda a Espanya.

La xifra de negoci del grup que presideix Salvador Gabarró va ser de 12.439 milions, un 21,9% més que durant el primer semestre de l'any passat. Si es descompten els 1.067 milions de dèficit de tarifa que corresponen a Gas Natural del total del sector, l'endeutament de l'empresa gasista se situaria en els 15.872 milions.

stats