Gas Natural es ven la filial de gas a Colòmbia en ple conflicte amb el país

Brookfield es queda el negoci després de pagar 482 milions d'euros

Gas Natural Fenosa ha arribat a un acord amb Brookfield per a la venda de la seva participació del 59,1% en la seva filial de gas a Colòmbia per 482 milions d'euros, segons ha informat l'empresa aquest dissabte a la matinada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La venda de la seva participació a Gas Natural ESP, empresa colombiana de distribució i comercialització minorista de gas, suposarà valorar la companyia en 1.005 milions d'euros i es preveu que la transacció tingui un impacte positiu per a l'espanyola de 350 milions d'euros després d'impostos per a aquest mateix exercici.

L'operació es desenvoluparà en dues fases. En la primera, que es preveu executar dins l'exercici 2017, es transferirà una participació en la colombiana que comportarà la pèrdua de control d'aquesta última. En la segona, que s'espera que es tanqui en el primer semestre del 2018, es transferirà la participació restant per mitjà d'una opa directa o d'exclusió perquè prengui el control de l'adquirent.

Segons la companyia presidida per Isidre Fainé, la venda tindrà un impacte comptable positiu després d'impostos per a Gas Natural Fenosa d'aproximadament 350 milions d'euros en l'exercici 2017. Es basa per a aquest càlcul en el creixement de l'empresa gasista colombina, que des de la seva adquisició el 1997 ha augmentat el nombre de clients des de 400.000 fins a gairebé 3 milions i els quilòmetres de la seva xarxa de distribució des de 5.000 fins als més de 22.000 actuals.

Aquest resultat inclou tant la plusvàlua per la venda de la participació inicial com la revaloració associada a la resta de la participació, a causa de la pèrdua de control. Així, el benefici net atribuïble després d'impostos per als últims 12 mesos el setembre del 2017 d'aquesta activitat a Colòmbia ascendeix a 35 milions d'euros, i el resultat brut d'explotació, a 138 milions d'euros.

L'operació suposa valorar el 100% de l'empresa en 1.005 milions d'euros i la participació del 59,1% en 482 milions d'euros. Segons assenyala Gas Natural Fenosa, en la venda ha tingut especialment en compte el grau de desenvolupament del negoci assolit al llarg dels últims 20 anys, en què ha aconseguit un 90% de penetració comercial, així com la contraprestació oferta pel comprador i la seva experiència en la gestió d'infraestructures energètiques, a més de la protecció del valor per als accionistes minoritaris. 

Conflicte per Electricaribe

L'operació té lloc enmig del conflicte obert amb el govern de Colòmbia per la seva filial Electricaribe, intervinguda des de l'any passat pel país sud-americà. Sobre això, Gas Natural subratlla que aquesta decisió no afecta la seva voluntat de mantenir un diàleg amb les autoritats colombianes per evitar el procediment arbitral de protecció d'inversions.

Així, Gas Natural Fenosa reitera la crida que fa a les autoritats colombianes per deixar sense efecte la mesura d'intervenció per a la liquidació acordada el març passat i que treballin "per buscar una solució acordada, satisfactòria i, sobretot, sostenible per a la prestació del servei de subministrament elèctric a la zona en benefici dels clients, treballadors, creditors i accionistes d'Electricaribe".

I, per fer-ho, apel·la al coneixement que les autoritats colombianes han tingut en l'últim any de conèixer de primera mà "la realitat del subministrament elèctric a la costa del Carib".

Per al tancament de l'exercici 2017, la companyia presidida per Fainé preveu un benefici net en el rang objectiu (entre 1.300 i 1.400 milions d'euros). També té en compte per a aquesta previsió que les vendes de les participacions a Itàlia, que generaran aproximadament 190 milions d'euros de benefici després d'impostos, es poden tancar a principis del primer trimestre del 2018 i no en aquest exercici.

Més continguts de