Gas Natural guanya 980 milions fins al setembre, 64 menys que fa un any

La companyia entra al negoci de la generació elèctrica al Brasil

Gas Natural ha tancat els primers nou mesos de l'any amb un benefici net ajustat de 980 milions d'euros, davant dels 1.094 milions del mateix període de l'any passat, segons ha informat la companyia que presideix Isidre Fainé a la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Fainé assumeix la presidència de Gas Natural i deixa el consell de RepsolAquests resultats suposen un descens de 64 milions en els guanys dels tres primers trimestres, és a dir, un 10,4% menys, malgrat comptabilitzar una plusvàlua de 50 milions d'euros per la venda del 20% de GNL Quintero, a Xile, que es tancarà la primera quinzena de novembre. Sense aquestes plusvàlues, els guanys nets fins a setembre van ser de 930 milions.

La companyia ha destacat la bona evolució del negoci, malgrat l'entorn desfavorable, i preveu tancar l'any amb un benefici operatiu (ebitda) d'uns 5.000 milions d'euros i obtenir un benefici d'entre 1.300 i 1.400 milions d'euros, en la línia del que preveu el nou pla estratègic.

L'import de la xifra de negocis dels primers nou mesos se situa en 16.746 milions, quan fa un any va ser de 19.605 milions. Això ha portat a una caiguda de l'ebitda del 6,8% provocat per la baixada del preu de les matèries primeres i pel canvi de divises al Brasil i Colòmbia, que han suposat un impacte negatiu de 117 milions d'euros.

Un 24% més d'inversions

La companyia gasista ha continuat amb l'activitat inversora. Durant els nou primers mesos de l'any ha destinat a aquesta partida 1.294 milions d'euros, quasi el 24% més que el mateix període de l'any anterior. Entre aquestes inversions destaca la incorporació, el tercer trimestre, d'un nou vaixell metaner.

Del benefici obtingut per Gas Natural fins al tercer trimestre, el 55,1% es va generar a l'estat espanyol, i el 44,9%, a l'estranger. Per línies de negoci, la distribució de gas aporta quasi el 35%, la distribució d'electricitat s'aproxima al 28%, la comercialització d'electricitat supera el 20% i l'aprovisionament i comercialització de gas, el 17%.

La companyia catalana ha anunciat també aquest dimecres que, mitjançant la seva filial Global Power Generation (GPG), ha entrat al mercat de la generació elèctrica al Brasil, on invertirà 85 milions d'euros per desenvolupar dos parcs solars al nord del país.

Aquesta filial, en què Gas Natural té com a soci el fons sobirà de Kuwait KIA, està invertint en el negoci solar els darrers mesos. A més d'aquests dos parcs solars al Brasil, el mes d'agost també va anunciar  projectes de renovables a Austràlia i Xile.

El projecte del Brasil, del qual Gas Natural tindrà una participació majoritària del 85% que ha comprat a Grupo Gransolar, tindrà una producció total de 154 gigawatts/hora anuals i està previst que comenci a funcionar el segon semestre del 2017.

Els dos parcs solars d'aquest projecte porten associat un acord de venda de l'energia generada durant 20 anys al sistema públic brasiler a un preu aproximat de 95 euros el megawatt/hora

Amb aquest acord, Global Power Generation ja supera els objectius marcats per a l'any 2018 d'incrementar la seva capacitat instal·lada en 100 megawatts.

A banda d'aquesta inversió, el mes d'agost Gas Natural va tancar la compra de la comercialitzadora irlandesa de gas i electricitat Vayu. Aquesta companyia abasteix el 15% dels grans clients d'Irlanda. Amb aquesta adquisició la companyia que dirigeix Rafael Villaseca com a conseller delegat va complint l'objectiu del pla estratègic d'incrementar la comercialització a Europa.