Gas Natural produirà metà a Austràlia amb l'energia renovable sobrant

Invertirà 800.000 euros en una planta pilot que permetrà unir les xarxes elèctrica i gasista

Gas Natural ha anunciat aquest dimarts un projecte pioner a Austràlia, on preveu fabricar metà gràcies a l'energia sobrant de les renovables, i que a més permetrà unir les xarxes d'electricitat i de gas. De moment està previst construir una planta pilot que comportarà una inversió de 800.000 euros.

El projecte s'emmarca en l'aposta de Gas Natural per Austràlia. La companyia catalana, a través de la seva filial de generació Global Power Generation (GPG), es va adjudicar el passat 23 d'agost 91 megawatts de potència de generació eòlica al parc Crookwell II, a Nova Gal·les del Sud, dins de la regió de la capital, Australian Capital Region (ACR), a 90 quilòmetres de Canberra. El contracte, a tarifa regulada, és per 20 anys.

En el projecte presentat aquest dimarts a Austràlia es preveu la construcció d'una planta de producció d'hidrogen o metà sintètic, que serà alimentada amb energia renovable. Així es connectaran les xarxes de gas i electricitat, de forma que l'excés de producció renovable s'utilitzarà per fabricar gas compatible amb la xarxa gasista.

Els gas es farà capturant CO2 i combinant-lo amb hidrogen per convertir-lo en gas metà sintètic. Segons ha explicat el responsable d'enginyeria de GPG, Guillermo Alonso, el sistema serà "una alternativa molt innovadora en l'àmbit de l'emmagatzematge d'energia", ja que no requereix grans infraestructures i permet "usar CO2, capturar-lo i convertir-lo en gas natural sintètic".

Segons ha dit, el projecte s'emmarca en el projecte de l'autoritat de la capital australiana de disposar d'electricitat 100% renovable el 2020 i aconseguir la neutralitat de carboni l'any 2050.

En el projecte també hi col·laboren la mateixa autoritat de la capital, la Universitat Nacional d'Austràlia i ActewAGL Distribution, una companyia de gas i electricitat de l'autoritat de la zona de Canberra.

El projecte forma part de l'aposta de Gas Natural pel mercat australià. Segons el concurs que va guanyar el passat 23 d'agost, la companyia que presideix Salvador Gabarró invertirà 120 milions d'euros en un parc de 28 aerogeneradors que produiran electricitat per subministrar-la a 41.000 llars de Canberra.

El parc eòlic entrarà en funcionament l'any 2018. Aquesta és la primera inversió de la companyia gasista catalana a la regió de l'Àsia-Pacífic, que va ser declarada com a prioritària en el pla estratègic de la companyia per al període 2016-2020 i que es va aprovar el passat mes de maig.

A més, Gas Natural s'ha compromès a finançar programes d'investigació en col·laboració amb la Universitat Nacional d'Austràlia i crearà a Canberra un centre d'energia renovable, que gestionarà el negoci de les renovables de la companyia a tota la regió de l'Àsia-Pacífic.