Economia 12/01/2016

Gas Natural porta el govern espanyol als tribunals

El Suprem admet dos recursos contra el decret que recentralitza el mercat ibèric del gas

Xavier Grau
3 min
ESTRATÈGIA EUROPEA 
 La Comissió Europea dóna suport als projectes de gasoductes del sud d’Europa per fer arribar el gas al centre del continent. L’Estat té una gran capacitat de subministrament des d’Algèria a través de gasoductes i del gas natural liquat procedent dels vaixells que descarreguen a les sis plantes de regasificació, però té poques possibilitats de fer arribar aquest gas a Europa.

BarcelonaGas Natural Fenosa ha presentat un recurs contra el reial decret del govern espanyol pel qual es va crear el mercat organitzar del gas de la Península Ibèrica, anomenat Mibgas. El recurs ha estat admès a tràmit pel Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Contra aquest decret de creació del Mibgas també ha presentat recurs la societat promotora del Bilbao Hub Gas, una entitat que volia promoure un mercat del gas a l'Estat que va ser iniciativa del Ens Basc d'Energia, i en el qual hi participen altres socis, entre ells el govern català a través de la societat pública Avançsa, tot i que inicialment va ser l'Institut Català de l'Energia (Icaen) qui hi va donar suport.

Aquesta iniciativa basco-catalana també té altres socis privats, com Kutxabank, Criteria CaixaHolding o Bolsas y Mercados Españoles (BME), i diverses empreses relacionades amb el sector gasístic.

La nova Llei d'Hidrocarburs, aprovada a meitat del 2014 pel govern espanyol, preveia la creació d'un mercat ibèric del gas, però no especificava quin era i on havia d'estar. De fet feia molt de temps que la iniciativa basco-catalana estava en marxa per impulsar un 'hub' amb seu a Bilbao, que va passar a ser conegut com Iberian Hub Gas. Aquesta falta de concreció sobre qui havia de posar en marxa el mercat i on la va aprofitar el ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, a la negociació parlamentaria de la llei, que va obtenir el suport del grup del PNB.

Però mesos després, a finals l'octubre, es va aprovar el reial decret 984/2015 que regulava el mercat del gas. Un mercat que no va anar a parar a la iniciativa basca, sinó que es va deixar en mans d'una societat participada per Omie, l'organisme que també explota el mercat organitzat de l'electricitat de la Península Ibèrica, i que té la seu a Madrid.

Els recurs de la societat impulsora del mercat basc és contra el reial decret del mercat organitzat del gas i accés de tercers al sistema, mentre que en el cas de Gas Natural el recurs, a més d'anat contra aquest reial decret, també ho fa contra l'ordre ministerial del passat mes de desembre que fixa els cànons i peatges per l'accés de tercers a les instal·lacions gasistes i la retribució de les activitats regulades per al 2016.

Fonts del sector del gas han explicat que el recurs de Gas Natural qüestiona aspectes tècnics del decret que fan referència a la retribució que s'estableix per al mercat i el sistema d'assignació de riscos de les empreses que hi participen. La primera empresa catalana per facturació entén que tal i com està regulat, aquest sistema no garanteix la seguretat del mercat.

El govern espanyol va explicar la posada en marxa d'aquest mercat del gas, el Mibgas, com a vehicle per donar més transparència al mercat i fomentar la competència en el sector. Teòricament, hauria de comportar una reducció de preus per a les indústries i els consumidors.

Aquest mercat té com objectiu fomentar a l'Estat un 'hub' o centre de distribució, com hi ha altres països, per acabar convertint Espanya en una autèntica porta d'entrada del gas a Europa, bé per canalització pels gasoductes del Magreb, o bé com a gas natural liquat (GNL) transportat en vaixells metaners, ja que l'Estat té set plantes regasificadores.

Però el cert és que el mercat ha arrancat amb poc volum d'operacions. D'una banda perquè la major part de subministrament de gas a les empreses que operen a l'Estat es fa per contractes bilaterals. A més, el gas que passa per la Península té molt poca sortida cap a Europa, fet que no es superarà fins que s'acabi la interconnexió per Catalunya amb França a través del projecte conegut com a Midcat.

stats