05/08/2012

Gas Natural vol triplicar el negoci al cor d'Europa

3 min
UNA COMPANYIA GASISTA CATALANA AMB VEU A 27 PAÏSOS
 La multinacional, amb seu a Barcelona, s'aboca en el mercat exterior per compensar la dèbil demanda espanyola. La filial europea ha agafat impuls en els últims anys  per les oportunitats que representa per al negoci de venda de gas.

La vocació internacional de Gas Natural ha estat sempre clara. Està present en 27 països i compta amb un total de 20 milions de clients i una potència instal·lada de 15,4 gigawatts (l'equivalent a 1.000 milions de watts). El grup presidit per Salvador Gabarró ha mirat primer a l'Amèrica Llatina. No ha girat l'esquena a Europa, però la falta de connexions més enllà dels Pirineus i l'existència d'uns mercats madurs han retardat els projectes. També ha pesat la barrera que suposa la presència dels grans gegants del sector en els mercats domèstics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les coses van canviar amb l'herència de la compra d'Unión Fenosa i l'increment progressiu del potencial del grup en el transport a través del gas natural liquat (GNL), que permet provisionar els clients a través d'una xarxa d'onze grans vaixells metaners. D'aquesta manera, el grup va entrar primer a Itàlia a través de plantes regasificadores. Les operacions internacionals de Gas Natural ja aporten el 42% del benefici abans d'impostos i amortitzacions (ebitda), que va arribar als 2.559 milions d'euros en els primers sis mesos de l'any. Del percentatge generat a l'estranger, un 57% prové de les participades a l'Amèrica Llatina i només un 6% a l'Europa Occidental. Però ara Gas Natural s'ha proposat triplicar l'activitat al centre del vell continent a partir d'una cartera de 16 terawatts (una mesura de potència que en aquest cas representa un bilió de watts) de gas que ja gestiona. La previsió per enguany se centra a facturar 375 milions a França, Bèlgica. Luxemburg, Holanda i Itàlia. En aquests països hi ha afegit ara Alemanya, on ja ha obert una comercialitzadora a Colònia amb contractes per a tres anys.

La debilitat de la demanda espanyola no ha fet més que incrementar l'interès internacional. A Puerto Rico, Gas Natural fa poc que hi ha iniciat el subministrament amb un contracte per als pròxims dos anys. Però també ha guanyat projectes europeus, com ara part del concurs de gas de la regió de París per un valor de 50 milions d'euros. És a dir, que, també durant dos anys, el grup donarà servei a les instal·lacions públiques de 208 municipis francesos. Pel que fa a energia elèctrica, ha estat la comercialitzadora que més ha crescut en el segment de pimes a Portugal. En l'últim any ha augmentat la quota de mercat gairebé un 50%.

Gas Natural Europe va iniciar l'activitat l'any 2005 a França. L'activitat d'aquesta filial s'ha reactivat en els últims anys i des de París ha creat oficines comercials en els principals mercats. El 2010 va engegar el negoci a Luxemburg i Bèlgica, a finals de l'any passat va obrir a Holanda i ara ha arribat a Alemanya.

En tots aquests països, Gas Natural ha entrat en el mercat de venda de gas. La raó es ben senzilla: la liberalització d'aquest sector a Europa té molts anys d'avantatge respecte a l'energia elèctrica. A més, l'empresa ja fa temps que està present a Itàlia, també en l'activitat de distribució. A Portugal ven gas i electricitat.

França

Hi té una cartera de 11,9 terawatts per hora anuals, amb 2.438 punts de subministrament. Manté 2.000 clients de la indústria química i paperera i recentment li han adjudicat l'esmentat concurs a ajuntaments de la regió de París, cosa que li ha suposat una quota en el mercat no residencial superior al 5%. El desembre del 2011 el grup va fer la primera descàrrega de GNL a Montoir, a la costa nord-occidental. Aquesta operació li permetrà augmentar l'activitat en el mercat majorista europeu.

Bèlgica i Luxemburg

Hi té un total de 254 clients, que representa una cartera contractada de 4,1 terawatts, que duplica la del primer trimestre del 2012. Amb la comercial holandesa i més recentment l'alemanya, el grup vol consolidar el negoci al centre d'Europa.

Itàlia

Amb més de 60 clients industrials, Gas Natural Vendita va aconseguir en el negoci de comercialització una cartera al mercat majorista de 3.403 gigawatts per hora i any durant el primer semestre del 2012. El negoci regulat de distribució ha aconseguit en els primers sis mesos un ebitda de 46 milions, amb un augment del 17,9% sobre el mateix període del 2011. Les vendes van créixer un 8,9%. Els punts de subministrament van arribar als 443.000 (+4%).

Portugal

En el primer semestre el grup s'hi ha consolidat com a primer operador, amb una quota del 15% en el segment industrial. També en electricitat ha multiplicat el negoci, amb 3.200 pimes clients.

stats