Economia 06/06/2012

Gas Gas i Ossa s'alien per ser el gran grup català de la moto de muntanya

Els fabricants, que ja han unificat compres a proveïdors, desenvoluparan a mitges una nova motocicleta d'enduro que es versionarà per a les dues marques el 2013

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEls fabricants catalans de motocicletes de muntanya Gas Gas i Ossa han engegat una aliança per convertir-se en el gran grup de la motocicleta de trial 'made in Catalonia'. Les dues empreses col·laboraran en el desenvolupament de models, ampliaran la gamma de segments i Ossa aprofitarà la xarxa de distribució de Gas Gas, que té una dimensió major.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El preacord, que ha avançat aquest dimecres el diari 'Expansión', passa per anar estrenyent llaços els propers anys i, a mig termini, podria acabar amb la fusió de totes dues companyies gironines. De moment, els fabricants no parlen d'una integració total, sinó de col·laboració per ser més competitius a l'exterior.

L'operació multiplicarà la capacitat productiva i afavorirà el creixement internacional, segons ha explicat a l'ARA el director d'Ossa, Joan Gurt. Ha explicat que els darrers mesos ja s'ha posat en marxa la compra conjunta de components entre tots dos fabricants.

Ossa, de fet, tenia prevista la construcció d'una nova planta a Girona els propers anys, però ara podrà fabricar a les instal·lacions de Gas Gas, que tenen capacitat per fabricar 30.000 unitats i ara en fan unes 9.000 a l'any.

El primer resultat palpable d'aquesta aliança serà una nova motocicleta d'enduro que sortirà al mercat el 2013. La desenvoluparan conjuntament els propers mesos tots dos fabricants i acabarà produint-se, amb modificacions, per a les dues marques a la fàbrica de Gas Gas a Salt. A Figueres, seu d'Ossa, s'hi seguiran muntant els altres dos models de la marca, tot i que Gurt ha apuntat que si l'acord avança podria acabar quedant com a centre d'enginyeria i R+D.

L'aliança entre les dues empreses catalanes ha arribat gràcies a les converses que va afavorir la Generalitat quan va llançar la darrera línia de crèdits per al sector i un pla per garantir el futur de la indústria en un moment en què els grans fabricants internacionals (Yamaha, Derbi i Honda) han marxat o estan en vies de deixar de produir motocicletes a Catalunya.

"Si volem créixer i ser competitius i forts, la unió ens pot donar moltes oportunitats", ha explicat a l'ARA el director d'Ossa. De fet, la marca de Figueres, es beneficiarà de la xarxa de distribució de Gas Gas i podrà ampliar la capacitat productiva. "Si abans podíem acceptar 2.000 comandes, ara en podem arribar a fabricar 5.000 o 6.000", ha calculat.

El 2011, Gas Gas va fabricar 9.000 motos de trial i enduro i la facturació va ser de 40 milions d'euros. L'empresa és en mans de Vector Capital, societat de capital risc de Caixa Penedès. Ossa va resorgir de mans de tres socis accionistes l'any 2008 a Figueres i l'any passat va fabricar unes 1.300 unitats dels seus dos models de trial i alpina. La facturació supera els cinc milions anuals.

stats