Economia 08/03/2011

Gas Natural i ACS convertiran la seu d'Indústria en el primer dels 2.000 edificis públics eficients

El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, i el d'ACS, Florentino Pérez, presenten el projecte pilot que no costarà ni cinc al ministeri perquè es pagarà amb l'estalvi energètic

Miquel Codolar
2 min

MadridGas Natural i ACS han guanyat el concurs públic per fer el projecte pilot d'estalvi i eficiència energètica al complex Cruzco, on hi ha la seu del ministeri d'Indústria i part del d'Economia. Els propers mesos es convocaran 1.999 concursos públics més per fer eficients edificis de totes les administracions. Aquestes actuacions, que generaran 50 llocs de treball, les duen a terme Empreses de Serveis Energètics (ESE). El contracte amb les empreses de l'administració pública, pionera a l'Estat, durarà 16 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els edificis on es durà a terme l'actuació es van acabar de construir el 1980. Amb el projecte es reduirà en un 10% la demanda energètica, els edificis assoliran la qualificació energètica C i reduiran en un 13% les emissions de CO2. Les actuacions més rellevants són la substitució dels generadors de calor de gasoil per calderes de gas natural, la instal·lació d'una planta de cogeneració i una de fotovoltaica (108 plaques) a la coberta dels edificis i la implantació d'un sistema integrat de control i monitorització.

El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, ha explicat que l'actuació en aquest edifici "ha de ser la punta de llança d'un ampli pla per millorar l'eficiència energètica dels edificis públics". Ha dit que serà "l'exemple a seguir per altres administracions" perquè la unió de la iniciativa pública i privada considera que permet superar les "barreres" a l'eficiència, que ha dit que són les dificultats financeres, els problemes de conscienciació, les dificultats d'informació i les dificultats de mediació de l'eficiència.

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha destacat que "la gran font d'energia és l'estalvi". Ha lamentat la dependència energètica del petroli ja que "l'any passat un barril de petroli costava 60 euros, la primera part d'aquest any 70 euros i ahir va bancar a 83 euros el barril". Ha recordat que per cada deu euros d'increment l'Estat perd cada any 6.000 milions d'euros. Ha destacat que hi ha més de 200 ESE a l'Estat i espera que cada vegada n'hi hagi més. Ha destacat que l'actuació no té cap cost per l'administració perquè es paga amb l'estalvi de la factura energètica i per això ha dit que "ho paguen els països productors de petroli, ho paguen deixant de rebre".

Aquesta és una de les vint mesures que es van aprovar divendres passat i que consisteix en que 2.000 edificis públics duran a terme reformes per millorar l'eficiència. Les intervencions no tindran cap cost suplementari, sinó que es pagaran amb l'estalvi que suposaran les mesures en un període d'entre 3 i 20 anys. L'Estat destinarà 10.000 milions d'euros en crèdits (10 milions d'euros com a màxim per a cada obra) per les empreses que duguin a terme els projectes.

stats