La inflació entra en terreny positiu a Catalunya al maig amb una taxa del 0,1%

Gasolines, aliments i hotels fan pujar l'IPC al conjunt d'Espanya i la taxa se situa en el -0,2%, negativa per onzè més consecutiu

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,5% al maig respecte al mes anterior i va donar l'empenta definitiva perquè la inflació entrés a Catalunya en terreny positiu, amb una taxa del 0,1%. És la primera dada positiva d'inflació des del novembre de l'any passat.

En el cas d'Espanya, la millora dels preus del maig (també de 0,5%) va servir perquè la taxa millorés quatre dècimes però es mantingués encara en negatiu, en el -0,2%, segons l'INE. Catalunya i Balears, principals pols turístics de l'Estat, són les úniques comunitats on la inflació ja és positiva en l'últim mes.

L'encariment de la gasolina, els aliments, els serveis telefònics, els viatges i els hotels expliquen la pujada al maig. Tot i que en el cas d'Espanya, la inflació encadena ja onze mesos en negatiu, el govern espanyol descarta que l'economia estigui en deflació.

Ja fa quatre mesos (des del febrer) que els preus van a l'alça i la taxa estatal ha evolucionat des del -1,3% del gener fins al -0,2% del mes passat.

Transport i serveis turístics

L'INE ha atribuït l'avanç interanual al comportament del transport, que va elevar la seva taxa més d'un punt respecte a l'abril, fins al -2,2%, per l'encariment dels carburants i lubricants.

També ha influït en la pujada interanual de l'IPC el grup de comunicacions, que va incrementar la seva taxa més de 1,5 punts, fins al -1,9%, pel repunt dels preus dels serveis telefònics, així com el grup d'aliments , que va elevar la seva taxa gairebé un punt, fins al 1,3%, pel major cost de les fruites fresques, les patates i els olis i per la baixada dels preus dels llegums i hortalisses fresques, inferior a la de maig de 2014.

Altres dos grups, vinculats al turisme, també van incrementar la seva taxa interanual al maig davant la proximitat de l'estiu. Es tracta del grup d'oci i cultura, amb una taxa del -0,8%, cinc dècimes superior a la d'abril, i els hotels, cafès i restaurants, que van elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,9% . El motiu: que els preus dels viatges organitzats no van baixar tant com un any abans i que els hotels van pujar les seves tarifes.

En contrast amb el repunt experimentat en aquests cinc grups, la taxa interanual del grup d'habitatge va baixar al maig cinc dècimes, fins al -2,4%, per l'abaratiment dels preus de l'electricitat i del gas.