ENTREVISTA A L'ACN
Economia 06/12/2012

Gay de Montellà: ''Mai estarem tan a prop de recuperar el pacte fiscal com ara''

El president de Foment del Treball creu que seria més oportú que el nou Govern es dediqués a trobar una sortida a la crisi abans que seguir en el camí de la transició nacional

Acn
5 min
El president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, durant una entrevista amb l'ACN

BarcelonaEl president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, recupera el discurs que va defensar en el transcurs de la campanya electoral. Després del 25-N creu que el més oportú seria que el nou Govern es dediqui a curt termini a trobar una sortida a la crisi abans de caminar cap a la transició nacional. Gay de Montellà adverteix que amb això no vol dir que ''s'hagin d'abandonar els sentiments'' nacionals, sinó que es pregunta si ara, amb una greu crisi, és el moment d'assumir revisions institucionals de fons. El president de la patronal no creu que el pacte fiscal estigui mort i defensa que a Madrid és un missatge que ''ha calat'' i que ''mai estarem tan a prop de recuperar el pacte fiscal com ara''.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 7 de novembre passat, durant la cerimònia de lliurament dels premis Ferrer Salat, vostè va fer una intervenció on advertia que després del 25-N s'havia de formar un govern estable i lluny del que vostè en deia ''coalicions artificials''. El resultat electoral del 25-N no ajuda a complir amb aquest desig?

El sentit de la meva intervenció era aprofitar la presència del president Artur Mas per dir-li què pensàvem i quines eren les necessitats dels empresaris. Per això vàrem defensar que després del 25-N es formés un govern estable, fiable i prudent que portés pel bon camí les empreses. I aquest bon camí suposa que les empreses puguin generar riquesa, pagar els seus impostos, pagar els dividends als seus accionistes i crear llocs de treball. Només es demana un marc favorable perquè aquests 'drivers' es puguin desplegar.

Però en aquell moment ningú pensava en un resultat tan ajustat i de fet ningú preveia que fins i tot CiU disminuís el nombre d'escons fins arribar a 50.

Segurament vàrem pensar que era difícil que CiU arribés a la majoria absoluta. Però molt més que tot això, el que els empresaris volíem transmetre al president és que en cas de no obtenir la majoria absoluta necessitàvem un govern amb unes determinades coordenades per complir amb els objectius dels empresaris.

Què va fer dia després de les eleccions del 25-N, després de comprovar una composició del Parlament tan diferent del que preveien la majoria de les enquestes?

Bé, nosaltres vàrem trucar a l'Artur Mas, al Pere Navarro, a l'Oriol Junqueras, a l'Alícia Sànchez-Camacho i a l'Albert Rivera per fer una valoració de les eleccions i comunicar-los el nostre desig que hi hagués un compromís general de tots els partits de formar un govern estable. Amb el president Artur Mas, a més, vàrem tenir una trobada personal per intercanviar impressions i per tornar a insistir en la nostra demanda d'un govern estable, fiable i prudent per poder assumir el difícil escenari de l'economia que ja acumula cinc anys de crisi.

És possible crear un govern estable, fiable i prudent?

Miri, Foment no ha d'influir en política. Com a organització empresarial vàrem enviar abans de les eleccions a tots els partits un document amb un paquet de cent mesures que consideràvem que s'havien d'aprovar per iniciar la recuperació de l'economia i la creació de llocs de treball. Tot pacte de govern o aliança que s'aproximi a les condicions que vàrem defensar ens va bé. De fet, ens és indiferent quines siguin les aliances, però sempre que nosaltres puguem desplegar el nostre paquet de mesures. Per això defensem que aquestes aliances estiguin tan a prop com sigui possible del nostre món, perquè com més lluny estiguin, més difícil ens serà d'acceptar-les i entendre-les. Defensem una Catalunya gran i global i no una Catalunya petita.

Què és prioritari per al nou Govern, el dia a dia per iniciar la recuperació econòmica i eixugar el dèficit o el projecte de la transició nacional?

En aquest moment el que seria més oportú, sense que això suposi abandonar els sentiments nacionals que els grups polítics puguin tenir, seria el dia a dia. El govern que es formi ha de treballar en l'objectiu de complir amb els objectius marcats en la fase u i en la fase dos. Ha de treballar en un curt termini per aprovar un pacte fiscal més just per a Catalunya, per ordenar les finances públiques i donar sortida a la crisi. Des de la patronal Foment no diem que s'hagin d'abandonar els sentiments nacionals, sinó que ens preguntem si ara és el millor moment per aspirar a aquests canvis institucionals tan profunds o és millor que ens concentrem tots plegats en l'economia, el benestar i la recuperació.

Però la composició del Parlament sortint del 25-N sembla que justifiqui que cal obrir el camí de la transició nacional.

Hi poden haver moltes valoracions. Tots els camins és millor veure'ls amb tranquil·litat, i no sota un escenari de pressió dels mercats i de les finances. Hi ha posicionaments que defensen que en moments de crisi s'han de fer aquests grans canvis institucionals, però hi ha altres persones que defensen una altra cosa. Això no vol dir que defensem que les decisions transcendentals s'hagin de prendre en moments d'opulència. L'opulència ja ha demostrat que no serveix per a res, que és absurda i fa que la gent s'equivoqui, llenci els diners, faci males inversions. El que demanem és que per parlar de sentiments i de sobirania esperem que retorni el benestar, quan tot estigui més serè, quan el dia a dia no pressioni tant com ara. Estem en una situació molt complexa que es mantindrà durant tot l'any 2013. Esperem aquest temps.

Vostè defensa un full de ruta amb la negociació d'un pacte fiscal que en aquests moments està molt aparcat per a la majoria de partits polítics.

Mai estarem tan a prop de recuperar el pacte fiscal com ara. El que fa un any era difícil d'entendre en els ambients polítics madrilenys, ara genera una sensació de certesa. La gent coincideix a pensar que hi ha un sistema que està esgotat, que el concepte cafè per a tothom ha quedat fora de lloc i que hi ha autonomies que demanen més participació, i totes aquestes sensacions han calat. Si ara no som capaços de construir un pont de diàleg i de consens per millorar i arribar a un pacte fiscal, la veritat és que ens ho haurem de replantejar i reflexionar-hi, perquè la situació és bona i l'escenari també ho és. Tothom està d'acord en la necessitat d'un pacte fiscal, que Catalunya requereix una revisió de les balances fiscals. El més lògic és que l'Agència Tributària estigui governada des de Catalunya, perquè serà més eficaç, i a més, s'ha de tenir en compte que és la posició més incòmoda per al governant, que ha de regular les taxes i els gravàmens. Foment volem participar d'aquest compromís. Serem al costat del President i per davant del Govern en aquest objectiu.

Realment creu que aquest discurs ha calat en l'actual govern del PP?

La líder del PP català, Alícia Sànchez-Camacho entén perfectament que és necessària una revisió del model de finançament i d'un nou pacte fiscal, ben orientat, però sense incorporar sentiments de país. Un nou acord que acabi amb aquest greuge comparatiu. Catalunya sempre ha quedat lluny de la inversió mitjana de l'Estat, i això ens fa ser menys productius del que hauríem de ser. Per això, des de Foment seguim defensant el corredor del Mediterrani i el tornarem a reivindicar el 15 de gener pròxim a València conjuntament amb altres organitzacions empresarials i cambres de comerç. El que hem de demanar és que el govern espanyol inclogui en el pressupost del 2013 més inversions per a aquest corredor i una voluntat clara que el primer corredor que s'ha de fer és el corredor del Mediterrani.

Ha mantingut alguna reunió amb el líder del PSC, Pere Navarro, de cara que tanqui algun acord de govern amb el president Artur Mas?

No encara. Tenim pendent una trobada personal. El PSC és un partit important que té experiència de govern. Tot i això, la funció de Foment no és facilitar una decisió que s'ha de prendre en l'àmbit polític.

stats