Gay de Montellà no veu preocupació per la consulta en els empresaris catalans i internacionals

El president de la patronal Foment del Treball creu que cal prioritzar la recuperació econòmica i de l'ocupació

Joaquim Gay de Montellà, president de la principal patronal catalana, Foment del Treball, ha admès aquest dissabte que no veu preocupació entre els empresaris catalans, ni tampoc entre els internacionals, davant la possible independència de Catalunya. Sí que hi ha, ha afegit, interès des de fora per saber què està passant.

"Veig una ocupació entre els empresaris per veure com va derivant", ha dit Gay de Montellà, però ha negat que vegi una inclinació de l'empresariat català "ni a favor ni en contra" del procés. "L'empresari està pel dia a dia, per veure el que ve", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Informació.

"Sí que és cert que tinc més preguntes de grups internacionals que no són al dia a dia", ha afegit. I sobre si estan preocupats, ha respost: "No hi ha alarma, però hi ha ocupació. Volen saber cap a on va el procés".

El president de Foment no ha volgut valorar si la independència de Catalunya seria bona o dolenta per a l'economia catalana: "No és un escenari fàcil de preveure", s'ha limitat a respondre, i després ha subratllat que la prioritat és "la recuperació" de l'economia. No obstant això, ha reconegut que si el servei d'estudis de la patronal troba "algun indicador que és molt sensible" a la secessió, "ho haurem de traslladar" al Govern i la ciutadania.

En qualsevol cas, ha dit que els empresaris "continuaran treballant" segons el que decideixin els ciutadans.

Defensa dels 'minijobs'

Gay de Montellà veu Catalunya i Espanya en el camí de la recuperació i ha subratllat la millora de l'ocupació, del crèdit i de la confiança empresarial. "No vull parlar més de crisi, això ja s'ha acabat. Vull parlar de recuperació", ha exclamat. Ha matisat, però, que "la recuperació encara no està consolidada" i ha instat empreses i institucions a treballar perquè es pugui consolidar.

El patró català s'ha mostrat optimista respecte al mercat de treball i ha vaticinat que aquest any es continuarà creant ocupació a Catalunya i que el 2015 la taxa d'atur baixarà del 20%. No obstant això, ha demanat més esforços: "Hem de ser capaços de generar ocupació, que la nostra gent sigui valenta per emprendre més reptes empresarials". En aquest sentit, també s'ha mostrat optimista: "Veiem més projectes empresarials, cosa que no es veia en els últims anys".

Per crear més llocs de treball, també ha defensat els 'minijobs', feines de poques hores i amb baix salari: "Els 'minijobs' poden completar les necessitats de les persones i de les empreses. I tenen quelcom molt positiu: el coneixement de les parts. Empresa i treballador es coneixen i després la relació es pot consolidar".

Més continguts de