DEUTE
Economia 25/02/2011

La Generalitat tornarà a emetre bons a particulars amb una rendibilitat del 4,75%

En aquesta ocasió, però, el termini no serà a 12 mesos, com en l'emissió feta el passat novembre

Efe
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell

BarcelonaLa Generalitat prepara una segona emissió a particulars, després de la que va fer el passat novembre. En aquesta ocasió, el Govern preveu col·locar 1.800 milions de deute, aprofitant l'autorització rebuda pel consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Portaveus de la conselleria d'Economia han assenyalat que encara s'estan estudiant totes les opcions i que la decisió no està presa però les fonts financeres consultades han afirmat que la setmana que ve s'iniciarà la ronda de contactes amb les entitats financeres per tancar el disseny de la col·locació.

Aquesta serà la segona col·locació a particulars que duu a terme la Generalitat, després de la que va emprendre el tripartit amb gran èxit l'any passat i de la qual inicialment s'anaven a col·locar 1.000 milions d'euros, però al final es va haver d'ampliar fins a 3.000 milions donada l'alta demanda.

La rendibilitat que s'oferirà als inversors tornarà a ser del 4,75%, però aquesta vegada a un major termini de temps i algunes de les fonts financeres consultades estan parlant que la vida d'aquestes lletres serà de 18 mesos, en lloc de l'any que va tenir de termini l'anterior emissió; altres fonts apunten al fet que els nous bons podrien tenir una vida de dos anys.

Una altra de les particularitats del disseny amb el qual s'està treballant és que alguna gran entitat podria comprar una part d'aquest deute per col·locar-la entre grans clients de banca privada.

S'espera que el gros d'entitats catalanes, encapçalades per La Caixa, Banc Sabadell, CatalunyaCaixa i Unnim, participin en la col·locació, amb altres de la resta d'Espanya. També s'ha contactat amb el BBVA i el Santander.

De fet, la Generalitat volia evitar en un principi una nova emissió de bons a particulars i va mantenir contactes amb diverses entitats financeres per intentar obtenir la mateixa quantitat a través d'un crèdit sindicat, una opció que ja ha estat descartada en no haver pogut aglutinar un nombre suficient de bancs i caixes.

Atès que tampoc no és possible fer una col·locació entre inversors institucionals per les tensions que viuen els mercats de deute en aquest moment, una nova col·locació a particulars minoristes a través d'entitats financeres col·locadores s'ha convertit en l'única alternativa.

La conselleria d'Economia també espera reduir l'alt cost que va tenir per a la Generalitat la col·locació de l'any passat, ja que les entitats col·laboradores van cobrar un 3% en l'anterior emissió, una cosa que ara es voldria evitar a través d'un sistema de subhasta inversa que permet a les entitats competir per participar en el procés i això els obliga a presentar preus més baixos.

Quan la Generalitat va col·locar la primera emissió de deute l'any passat es va aixecar una forta polèmica política, si bé posteriorment altres CCAA com València o Balears han dut a terme col·locacions similars sense que això generés cap debat.

A Catalunya, l'emissió de bons a particulars es va convertir en tema de debat electoral en la campanya i un dels més crítics va ser l'actual president català, Artur Mas, que va denunciar l'alt cost d'aquests bons per a la Generalitat.

Sobre les emissions de deute, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va xifrar les necessitats totals de finançament de la Generalitat per al 2011 en 11.662 milions, inclosos venciments i refinançament de dèficit generat.

Aquesta nova col·locació a particulars només és la primera fase de totes les emissions de deute que ha de dur a terme.

En una segona fase, quan el Govern aprovi el pla de viabilitat que la Generalitat està negociant amb el Ministeri d'Economia, el Govern espera rebre permís per a una segona ronda de finançament que serviria per cobrir els venciments d'aquest any, que sumen 4.500 milions.

La resta del deute que cal per al conjunt de l'any s'atorgaria en un Consell de Política Fiscal i Financera.

Avui, Mas ha assenyalat que la Generalitat necessitarà gairebé "cinc vegades" la xifra d'endeutament autoritzada avui pel Govern espanyol i ha anunciat que, per finançar-se, el Govern recorrerà a diverses fórmules, des de crèdit nou fins a, "segurament", alguna emissió de bons el 2011, que es procurarà que surtin "més barats" que els emesos per l'anterior govern tripartit.

stats