AUTOMOCIÓ
Economia 08/01/2020

Ghosn: “Soc innocent i vaig marxar del Japó perquè volia justícia”

El directiu reapareix en una contundent roda de premsa al Líban després d’escapar-se del país nipó

Ethel Bonet
3 min
Carlos Ghosn durant la roda de premsa d’ahir a Beirut, on va arribar després de passar per Istanbul.

BeirutLa fuga, pròpia d’una pel·lícula d’acció de Hollywood, de l’expresident de Renault-Nissan, Carlos Ghosn, ha donat la volta al món. Des que el 30 de desembre va arribar a Beirut en un avió privat després de passar per Istanbul (la primera parada de la seva fugida) amb el passaport francès i el carnet d’identitat libanès, el multimilionari empresari fugitiu no havia fet cap aparició pública. Fins ahir. Exultant, el magnat que va escapar de la justícia japonesa es va enfrontar a una munió de periodistes famolencs procedents d’arreu del món amb l’objectiu de proclamar la seva innocència. Fent gala del seu poliglotisme, va respondre a cada periodista en la seva pròpia llengua.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El directiu (conegut amb el malnom de Cost Cutter per les seves dures polítiques de retallada de costos) va assegurar durant l’extensa roda de premsa que no és culpable i que pot enfrontar-se a un judici just, però que no serà a Tòquio perquè considera que les acusacions de malversació de fons i altres crims fiscals que li imputen són “infundades” i formen part d’un “complot” contra ell entre el Japó i la companyia automobilística Nissan, que també l’ha denunciat.

Precisament, en un comunicat de premsa del dia abans Ghosn ja havia qualificat de “perversió de la realitat” la postura de Nissan, que sosté que les seves acusacions es basen en una ferma i exhaustiva investigació interna. “La investigació es va iniciar i es va dur a terme amb el propòsit específic i predeterminat de tombar Carlos Ghosn i evitar així que Nissan i Renault s’integressin més, cosa que amenaçava la independència de Nissan, una les companyies més emblemàtiques del Japó”, deia la nota.

Amb tot, ahir Ghosn va deixar al marge el primer ministre japonès, Shinzo Abe, del “muntatge” que considera que va ser el seu arrest i va assegurar que el líder del país “no hi va estar implicat”.

Si l’expresident de l’aliança Renault-Nissan fos jutjat a Tòquio podria sotmetre’s a un procés judicial de cinc anys de durada, un temps durant el qual no es podria comunicar amb la seva dona, Carole, que des de dimarts també té un una ordre d’arrest per perjuri. Si fos condemnat, Ghosn se sotmetria a llargues condemnes de presó al Japó.

Segons va confessar el que fins fa poc era una de les persones més poderoses del món de l’automoció, ell no es considera un fugitiu de la justícia sinó de la “injustícia” de la Fiscalia de Tòquio i de la cúpula de Nissan.

Com a ciutadà de nacionalitat libanesa, francesa i brasilera, Ghosn gaudeix de plens drets i pot sortir lliurement al carrer sense haver d’amagar-se, perquè té la tranquil·litat que Beirut o París no poden detenir-lo i enviar-lo de tornada al Japó. De fet, les autoritats japoneses segueixen pressionant el Líban i, en un últim intent mediador per evitar una crisi diplomàtica entre els dos països, l’ambaixador japonès al Líban, Takeshi Okubo, es va reunir amb el president libanès, Michel Aoun, a qui va sol·licitar “més cooperació de les autoritats libaneses” perquè acceptin l’ordre d’arrest que ha emès la Interpol.

De fet, el magnat no podrà eludir la justícia per sempre i probablement en algun moment s’hi haurà de lliurar o bé viure permanentment com un fugitiu.

Ghosn va ser detingut per primer cop el 19 de novembre del 2018 acusat de frau fiscal, motiu pel qual va passar 108 dies en presó provisional. El directiu estava acusat de desviar fons de la companyia per a fins personals, així com d’ocultar durant anys part del seu salari per esquivar el pagament d’impostos. Per mitjà d’aquest entramat, el directiu es podria haver embutxacat fins a 9.200 milions de iens, prop de 76 milions d’euros.

stats