Economia 10/05/2012

Goirigolzarri es compromet a fer el banc "rendible i potent"

José Ignacio Goirigolzarri ja és el nou president de Bankia. Després de 30 anys d'experiència al BBVA ara té la titànica tasca de reflotar el quart grup bancari espanyol. Creu que beneficiarà la societat.

Joan Faus
2 min
Imatge de la seu central de Bankia a Madrid.

MADRID.José Ignacio Goirigolzarri no va trigar ni un dia a demostrar que és un gat vell de les finances espanyoles i que els més de 30 anys que acumula en el sector seran el seu màxim atribut per tractar d'evitar l'enfonsament de Bankia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Conscient de la impopularitat que suposa rescatar un banc en una societat fortament colpejada per la crisi, Goirigolzarri va tractar ahir de vendre la intervenció de l'Estat per garantir la futura viabilitat de Bankia com un benefici per al conjunt de la societat espanyola. En les seves primeres declaracions com a president del grup, Goirigolzarri va dir que assumeix el càrrec amb el repte de crear una Bankia "més forta, rendible i potent" i que el seu projecte com a president redundarà en benefici de "la societat espanyola". "La societat necessita una Bankia que serveixi de palanca per al desenvolupament econòmic del nostre país", va afegir l'exconseller delegat del BBVA, que va marxar el 2009 de l'entitat en veure que no podria ser president. Ho va fer amb una polèmica pensió de tres milions d'euros anuals sota el braç. El BBVA va reservar 52,49 milions per pagar la seva jubilació. A Bankia cobrarà 600.000 euros a l'any, que és el límit que va establir l'executiu per a les entitats que han rebut ajudes públiques. Abans d'aquest canvi, el president sortint, Rodrigo Rato, guanyava 2,34 milions anuals.

Si aconseguirà salvar Bankia és una incògnita però des del sector no hi ha cap dubte que és un dels més preparats per aconseguir-ho. Des de la seva sortida del BBVA, ha anat escrivint al seu blog personal les seves pròpies receptes per sanejar el sector, que passarien, per exemple, per enfortir les entitats, fer una "assignació més eficient" del crèdit i "millorar la visibilitat" dels bancs.

Durant la seva etapa al BBVA, Goirigolzarri va destacar per impulsar amb èxit campanyes comercials i dirigir l'expansió a l'Amèrica Llatina. Els experts coincideixen que gràcies a la seva gestió el banc ha resistit amb nota la crisi econòmica.

El nou pla estratègic

Sense donar-ne gaires detalls, Goirigolzarri va dir en una carta remesa als treballadors de Bankia que "en els pròxims dies" s'embarcarà en el desenvolupament del nou pla estratègic del grup, que serà aprovat en la pròxima junta d'accionistes, possiblement al juny. El pla inclourà els detalls de l'entrada de l'Estat al capital de la matriu de Bankia, Banco Financiero y de Ahorros (BFA). Tot i la nacionalització parcial, va subratllar que es tracta d'un projecte que té l'origen en les set caixes d'estalvis que integren el grup i que, per tant, "ha de preservar les arrels socials que són en l'origen de Bankia".

Com ja havien fet en els últims dies Rato i el ministre d'Economia, Luis de Guindos, Goirigolzarri va enviar un missatge de tranquil·litat als 10 milions de clients de Bankia i de "confiança" en l'entitat. "Assumeixo el lloc amb un gran sentit de la responsabilitat i alhora amb una gran il·lusió [perquè] crec que tenim entre les mans un projecte d'extraordinari futur", va assegurar.

Rato també va tornar a insistir ahir en els missatges de tranquil·litat. "Bankia no té res a témer perquè és una entitat sòlida i amb recursos", va dir en una altra carta. El temps dirà si té raó.

stats