FINANCES DE LA GENERALITAT
Economia 31/05/2012

El Govern posa a la venda Aigües Ter Llobregat per 400 milions

El Govern ha valorat en 1.000 milions Aigües Ter Llobregat, i qui en vulgui assumir la gestió durant 50 anys n'haurà d'avançar 400. Una quantitat que anirà directament a eixugar dèficit de la Generalitat.

Roger Tugas
2 min
La dessalinitzadora de la conca del Llobregat ha estat un dels projectes que han inflat el deute de l'ATLL fins als 700 milions.

BARCELONA.La privatització d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) ja està sobre la taula. Entre avui i demà el Diari Oficial de la Generalitat en publicarà l'estudi de viabilitat, cosa que suposa el tret de sortida d'un procés que culminarà al desembre, segons ha sabut l'ARA de fonts del Govern. Per tant, a finals d'any les necessitades arques públiques de l'executiu haurien de rebre una injecció de 400 milions, una mica menys de la meitat dels 1.000 milions amb què el Govern ha valorat l'ATLL i que l'empresa adjudicatària haurà d'abonar durant els 50 anys que duri la concessió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests 400 milions se situen en la franja baixa del que s'havia especulat, atès que els possibles preus van arribar a enfilar-se fins als 600 milions, però el mateix Govern reconeix que la rebaixa busca "afavorir la venda". De fet, la Comunitat de Madrid va haver de suspendre dimarts la privatització del Canal Isabel II perquè no s'havien rebut prou ofertes. L'executiu català defensa que són dues operacions diferents. Segons preveuen, l'adjudicatari d'ATLL oferirà la prestació del seu servei -abastir una població de prop de cinc milions de persones, de més de 100 municipis- però no es quedarà en propietat l'encara empresa pública, perquè la llei tampoc no ho permet.

En tot cas, la quantitat que aboni al desembre l'adjudicatari anirà directament a eixugar dèficit de la Generalitat i no a sufragar el deute històric de l'empresa. Aquesta quantitat, de prop de 700 milions, l'assumirà el Govern. L'ATLL, per tant, aportarà un terç dels 1.171 milions que l'executiu preveia ingressar en concepte de privatitzacions segons el pla economicofinancer que la conselleria d'Economia va remetre al ministeri d'Hisenda.

Els termes de la licitació establiran que la Generalitat seguirà marcant les regles, la planificació i les obres que haurà d'afrontar l'ATLL i, en concret, requerirà una inversió de 123 milions per als pròxims cinc anys per millorar la infraestructura de l'empresa. De la mateixa manera, l'adjudicatària haurà de subrogar tota la plantilla actual i el Govern valorarà que les ofertes impliquin tocar el mínim les tarifes d'aigua, perquè el consumidor no pateixi la privatització, tot i que ja preveien una certa revisió dels preus. D'altra banda, el Govern deslliga el procés del futur de l'Agència Catalana de l'Aigua, en què fa temps que planeja la possibilitat de fer un ERO.

Agbar i Comsa pugnaran

Segons el calendari oficial, a l'agost ja s'hauran resolt les al·legacions rebudes i es publicarà el plec econòmic i tecnicoadministratiu, moment en què les empreses podran presentar ofertes. Agbar i Comsa-Emte són dues empreses que estarien interessades en la concessió, aliades amb grups d'inversió internacionals. I qui s'endugui la concessió ja donarà servei el 2013.

stats