EMPRESES
Economia 04/05/2012

El Govern defensa el paper d'ACC10

La Generalitat rebutja el pla del govern espanyol d'integrar les oficines de promoció econòmica d'ACC10 sota el paraigua de l'Icex. Catalunya es nega a seguir el camí que ha començat el País Valencià.

Elena Freixa
2 min
El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, vol mantenir l'estructura de la xarxa d'ACC10.

BARCELONA.El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va assegurar ahir als empresaris catalans que el Govern no es planteja renunciar a la xarxa de suport a l'exportació que té repartida pels cinc continents ni aprimar-la. "Ara seria una imprudència monumental", va afirmar el conseller en una jornada sobre com sortir de la crisi que organitzaven la consultora Deloitte i l'associació de directius APD.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al document que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer arribar a la Unió Europea fa uns dies hi va incloure l'objectiu de "promoure la supressió o integració a l'Icex -Institut Espanyol de Comerç Exterior- de les oficines comercials de les comunitats a l'exterior". Mas-Colell va deixar clar que el Govern no està d'acord a suprimir les 34 oficines o plataformes comercials que l'agència catalana ACC10 (antic Copca) té als cinc continents.

El conseller va criticar que el funcionament de l'organisme espanyol és excessivament funcionarial i va insistir que Catalunya no renunciarà al que ha estat una peça clau per acompanyar les pimes a l'exterior. "El dia que la diplomàcia econòmica espanyola sigui efectiva, es guanyi la reputació i demostri que serveix, tots anireu a buscar aquests serveis i ja en parlaríem", va dir als empresaris que l'escoltaven a l'hotel Juan Carlos I de Barcelona.

Va assegurar que la sensibilitat que demostra la xarxa catalana quan es tracta d'assistir la indústria catalana a l'estranger no és la mateixa que es troba a l'Icex, de qui va insinuar que treballa més orientat a la gran empresa.

El xarxa valenciana es dilueix

El conseller Mas-Colell va negar que Catalunya segueixi el camí d'altres comunitats autònomes governades pel PP, com ara el País Valencià, que ja ha signat la integració de les seves oficines dins l'Icex.

El govern espanyol justifica la centralització de la promoció econòmica al·legant la necessitat de donar "coherència" i evitar duplicitats. En el programa que va fer arribar a la UE, l'executiu espanyol va xifrar en 150 milions el cost de la xarxa de 134 oficines del conjunt de comunitats autònomes.

En el cas de Catalunya, la promoció i el suport a l'exportació que es fa des d'ACC10 -que depèn del departament d'Empresa i Ocupació- es concreta en 34 oficines o bé plataformes comercials als cinc continents. L'organisme ha pres protagonisme els últims anys gràcies a les missions comercials que organitza per impulsar que les petites i mitjanes empreses surtin a l'exterior a vendre's. Un cop allà, també presten serveis d'assessorament i suport a aquestes companyies.

stats