Economia 15/09/2016

El Govern ja pensa concentrar més conselleries a la Zona Franca

Comencen les obres de la primera fase del macroedifici que acollirà 3.000 funcionaris i ja hi ha la intenció de construir-hi més edificis

Xavier Grau
3 min
El vicepresident Junqueras, el secretari d'Hisenda i el director de Patrimoni miren els planols de l'edifici al costat del solar on han començat les obres.

BarcelonaEl vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha donat aquest dijous el tret de sortida de les obres del futur macroedifici de la Generalitat al barri de la Marina del Prat Vermell, a tocar del passeig de la Zona Franca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'edifici concentrarà diversos serveis administratius de la Generalitat, que ja pensa en futures ampliacions a la zona per concentrar-hi més dependències, segons ha reconegut el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó.

Salvadó, que ha recordat que a prop d'on s'alçarà aquesta construcció ja hi ha altres dependències administratives, com la Ciutat de la Justícia o l'Agència Tributària de Catalunya, ha indicat que "ja s'està treballant d'una manera molt embrionària per portar-hi, en un futur, altres serveis".

El Govern vol concentrar les conselleries en dos macrocampusL'edifici, ara en obres després d'haver obtingut la llicència municipal, s'ubica en un solar de Fira 2000, entre les instal·lacions de la Fira de Barcelona a l'Hospitalet i les torres d'oficines d'Iberdrola Inmobiliaria, al carrer de Foc.

Es tractarà d'un complex de dos immobles, un de cinc plantes i l'altre de sis, units per una planta baixa amb zones comunes. En total seran 46.000 metres quadrats on aniran a treballar més de 2.800 empleats de la Generalitat.

L'edifici es propietat d'AXA, a qui la Generalitat pagarà 269 milions de lloguer per 20 anys. El projecte és de l'equip d'arquitectura Batlle i Roig i el desenvoluparà la promotora Hines. La inversió per construir el complex d'oficines pujarà a uns 50 milions d'euros i està previst que es pugui ocupar l'any 2019.

Ni el vicepresident ni el secretari d'Hisenda han volgut avançar quins serveis es traslladaran a aquest edifici perquè "són decisions que s'hauran d'acabar de prendre els propers mesos", segons Lluís Salvadó. És cert, però, que alguns dels edificis la Generalitat se'ls ha venut hi ha termini fixat per deixar-los, com és el cas de la seu del departament d'Economia a la Rambla Catalunya, que ha de quedar lliure el 2019.

Estalvi de 80 milions

El trasllat de dependències a aquest edifici comportarà per a la Generalitat un estalvi de 80 milions d'euros, dels quals 40 milions vindran dels lloguers que s'estalviarà el Govern d'altres edificis que ara ocupa, i 40 milions més de la reducció de costos per a la millor ocupació de l'espai, els serveis compartits, les sinergies i la màxima eficiència i sostenibilitat, segons ha explicat Lluís Salvadó.

El vicepresident Oriol Junqueras ha indicat que l'objectiu és "maximitzar l'eficiència" i alhora "contribuir a l'equilibri territorial" tot portant instal·lacions administratives a un barri que fins ara no en tenia. Concentrar funcionaris a la zona "tindrà un efecte benèfic en el barri, per exemple, en el comerç", ha indicat el vicepresident.

El secretari d'Hisenda, que ha destacat que la Generalitat té actualment dependències disperses en 115 edificis diferents de la ciutat de Barcelona, molts d'ells a més no pensats en el seu dia com a immobles d'oficines, ha defensat la concentració de dependències per raons d'eficiència tant de funcionament de l'administració com econòmica.

La decisió de fer aquest edifici la va prendre l'anterior Govern, quan el conseller d'Economia era Andreu Mas-Colell, després de que la Generalitat es va vendre bona part dels edificis que ocupa per augmentar els ingressos.

De fet, Salvadó ha defensat l'operació, malgrat que els lloguers que pagarà la Generalitat durant 20 anys superen de llarg el cost de fer l'edifici nou, perquè és una decisió que "es va prendre en un context determinat i era més viable, i segurament avui ho continuaria sent, anar de lloguer que fer una inversió d'aquest tipus amb càrrec als pressupostos".

Moment polític i pressupostos

El vicepresident Junqueras ha defensat també que es construeixi l'edifici "en un moment polític complex per les decisions que es poden acabar prenent els propers mesos", en una clara referència al procés.

De la seva banda, Lluís Salvadó ha indicat que actualment el barri on s'aixecarà aquest immoble "té una comunicació correcta" amb les línies d'autobús i l'estació de Fira de la línia 9 del metro, però ha reconegut que "serà bona en dos anys" amb la línia 10 del metro.

En aquest sentit, ha aprofitat per dir que la Generalitat necessita aprovar uns pressupostos per al 2017 per destinar una partida que permetin fer les obres de la línia 10. També s'ha mostrat convençut que es tancarà un acord ben aviat amb l'Ajuntament de Barcelona per acabar la línia 10 i les estacions. Junqueras ha reclamat, de passada, que s'aprovin els pressupostos perquè exemples com el de la línia 10 demostren que "són bons per als ciutadans de Catalunya".

stats