Economia 02/02/2011

Zapatero diu que amb el pacte "s'ha refundat el diàleg social com un dels millors actius"

El president espanyol destaca que ha rebut la felicitació per l'acord del president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy

M.codolar/j.rusiñol
3 min
Pacte social

MadridEl president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit que l'objectiu del pacte social i econòmic ha estat donar "un missatge de cofiança i responsabilitat als ciutadans, la Unió Europea i la comunitat internacional". Ho ha desgranat dient que "creixement, ocupació i sostenibilitat" són els tres grans objectius de l'acord per afrontar els tres grans problemes. Durant l'acte formal per signar l'acord ha posat en valor que "el diàleg social forma part essencial" de les relacions laborals". L'eficàcia de l'acord "queda multiplicada amb l'aval dels agents socials" i inclou importants mesures per reduïi l'atur, ha manifestat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha defensat que és un "gran acord" que permetrà tornar a una "etapa de major prosperitat", i ha criticat els qui sense acord consideren necessari un acord i quan n'hi ha el critiquen. "Avui hem refundat el diàleg social com un dels millors actius", ha manifestat. Considera que la confiança s'ha de mantenir en el desenvolupament dels acords i per concloure els compromisos en matèria de negociació col·lectiva. Amb aquestes paraules ha presssionat als agents socials perquè arribin a un acord en aquesta matèria.

Ha exposat que l'objectiu és sortir de la crisi reforçats, facilitant la recuperació i demostrant que "estem al grup de les grans nacions que saben posar-se dempeus i tornar a caminar amb força després de les dificultats". Ha explicat que si bé durant un temps hi ha hagut "un període d'absència de diàleg" , no ha passat "un sol dia" sense pensar en "els avantatges i la necessitat de pensar que els acords socials havien de ser possibles el més aviat possible". Per això ha dit que sent una "gran satisfacció" per un acord aconseguit amb l'"esperit constructiu" de tots.

Zapatero ha afegit que l'acord polític enforteix la "confiança, seguretat i credibilitat" del pacte, i ha dit que és "tant important" l'acord polític com el social. Ha manifestat que espera el suport "majoritari" a la reforma de les pensions i l'enfortiment del Pacte de Toledo. En aquest sentit, ha recordat que l'envelliment de la població "exigia una gran resposta col·lectiva" i ha posat en valor la reforma de les pensions, a canvi d'altres països europeus, "s'ha fet aquí amb un gran acord social". En aquest punt ha exposat que ha rebut la felicitació del president del Consell Europeu, per Herman Van Rompuy, "com un gran exemple del que ha de ser el diàleg social a la Unió Europea".

El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, ha dit al davant del president espanyol, durant l'acte de signatura del pacte econòmic i social, que "el 12 de febrer no s'entén sense el 29 de setembre de l'any passat", quan hi va haver la vaga general. Méndez ha defensat que "l'acord és la millor manera defensar iels nteressos dels treballadors". El seu homòleg de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha destacat que espera que el diàleg sigui "un camí de llarg recorregut" amb altres iniciatives que "resolguin de veritat" els vertaders problemes de la societat espanyola. En aquest sentit, ha dit que "queden reformes pendents" en relació amb el sistema financer.

El president de la CEOE, Joan Rosell, ha destacat a l'inici de la seva intervenció que tant l'exministre de Treball, Celestino Corbacho, com l'expresident de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, estan "molt contents" de l'acord. Ha afegit que altres països han fet les reformes tot i que les reformes s'estan fent bé i amb profunditat. "Hem posat l'edifici perquè es reformuli les vegades que calgui", ha indicat. Pel que fa a la negociació col·lectiva, ha rebutjat "lliçons des de fora" i mirant als sindicats ha afegit que "no podem estar un any intentant trobar la manera de fer-ho, esperem que a finals de març hàgim posat a sobre la taula com ho hem de fer". "Si no som capaços seria per culpa nostra", ha reblat.

El ministre de treball, Valeriano Gómez, ha tingut la primera intervenció on ha agraït l'esforç de tots els agents que han possibilitat l'acord. Ha considerat que "amb l'acord la societat sempre comprendrà millor el contingut i necessitat de les reformes". Per la seva banda, el representant de Cepyme, Jesús Terciado, ha exposat que l'acord "generarà confiança als mercats" però ha exposat que considera que per sí sol és "insuficient".

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha comparegut davant els mitjans assegut a l'acte solemne al Saló dels Tapissos al Palau de la Moncloa al costat del ministre de Treball, Valeriano Gómez, els representants de Comissions Obreres i la UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, el president de la patronal CEOE, Joan Rosell, i el de CEPYME, Jesús Terciado. L'acte ha acabat amb una fotografia conjunta de tots els firmants de l'acord donant-se la mà com si de l'inici d'un partit de futbol es tractés.

stats