El Govern expedienta Endesa per l'apagada del març a Lleida

El departament d'Empresa proposa una sanció de 2,8 milions

El departament d’Empresa i Coneixement ha incoat un expedient sancionador a Endesa Distribución Eléctrica per l'apagada elèctrica que entre el 24 i el 27 de març va afectar la província de Lleida, segons ha informat el Govern aquest divendres.

L’expedient informatiu imputa a la companyia elèctrica dues infraccions molt greus: la interrupció del subministrament i l’incompliment dels terminis de reposició del servei, segons Empresa i Coneixement, que, per això, proposa inicialment una sanció de 2,8 milions d’euros.
 
L’expedient informatiu conclou que la interrupció del subministrament elèctric dels dies 24, 25, 26 i 27 de març va afectar 72 municipis de Lleida i un total de 42.611 usuaris, en diferent magnitud. Aquest fet constitueix una vulneració de la llei del sector elèctric, ja que el subministrament només es pot interrompre quan aquesta possibilitat consti al contracte, quan sigui imprescindible per al manteniment i reparació d’instal·lacions, millora del servei o raons de seguretat, o quan hagin transcorregut almenys dos mesos des que s’hagi requerit el pagament del servei.

Un cap de setmana en una casa de colònies sense llum (i sense atenció en català)

A més, la reposició del servei en 10 d'aquests municipis va incomplir la llei 18/2008, de garantia i qualitat del subministrament elèctric, ja que es va excedir el temps establert per a la reposició del 90% dels usuaris afectats. L’expedient descarta que les interrupcions es deguessin a una causa de força major, ja que les condicions meteorològiques no van constituir una situació d’excepcionalitat, assegura el departament d'Empresa.
 
Els dies 24 i 25 de març es van produir 137 incidents a la xarxa de mitjana tensió i 159 incidents a la xarxa de baixa tensió de Lleida, que van arribar a deixar sense subministrament elèctric un màxim d’uns 17.000 usuaris fins al dia 26, segons l'expedient. En total, van caure a terra 8 suports i fins a 5,5 quilòmetres de línies.
 
D’acord amb la vigent normativa de procés administratiu, la instrucció d’un expedient sancionador preveu l’obertura d’un període d’al·legacions, que la sanció es redueixi en un 20% si el presumpte infractor reconeix voluntàriament la seva responsabilitat i que la sanció es redueixi també en un 20% si el presumpte infractor procedeix a pagar en qualsevol moment anterior a la seva resolució.

La Generalitat sanciona Endesa amb 870.000 euros per l'apagada de Girona i els retards de connexions amb noves línies