COMERÇ
Economia 19/07/2012

El Govern inspeccionarà els comerços que obrin diumenge

El Govern controlarà les botigues que obrin diumenge acollint-se al decret de liberalització d'horaris espanyol. Madrid diu que la nova norma preval sobre les lleis catalanes i que no hi pot haver sancions.

Dani Sánchez Ugart
2 min
Els petits comerciants catalans no obriran aquest diumenge  tot i el canvi normatiu, segons la patronal.

BARCELONA.Sense efecte. Així quedarà -com a mínim de moment- a Catalunya el decret de liberalització comercial que va aprovar el govern espanyol divendres i que va entrar en vigor diumenge, segons les patronals comercials, que comptaran amb el suport de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tant el Govern com la patronal van deixar clar ahir que l'única llei vigent a Catalunya de regulació horària és la pròpia, anterior al decret i molt més restrictiva pel que fa a temps d'obertura. I per controlar qui se la salta, aquest mateix cap de setmana hi haurà inspeccions, segons fonts del departament d'Empresa i Ocupació, que avui enviarà una carta als ajuntaments per informar-los de les mesures.

Les mateixes fonts, però, van precisar que no hi haurà sancions, com a mínim de moment, sinó que es monitoritzarà qui incompleix la llei catalana per, si en el futur es determina que el decret és inconstitucional, poder reclamar les responsabilitats oportunes a les botigues que s'han acollit a la norma. Tot i així, segons un portaveu del ministeri d'Economia, la Generalitat no pot sancionar els comerços que compleixin la nova llei espanyola perquè és norma bàsica i, per tant, modifica la catalana.

Encaix legal

El Govern manté la seva postura quant a la llei espanyola: consideren que envaeix competències i que atempta contra el model comercial català. Per això ja ha iniciat els tràmits per dur-la al Consell de Garanties Estatutàries i, si cal, al Tribunal Constitucional. En aquest punt, l'executiu va rebre ahir el suport de la patronal comercial i dels sindicats. "Nosaltres només tenim una legislació", va dir ahir el secretari general de la Confederació Catalana de Comerç, Miquel Àngel Fraile.

El decret de liberalització comercial del govern espanyol va entrar en vigor diumenge. Això implica que van quedar sense efecte algunes de les limitacions que la legislació catalana feia a les lleis espanyoles, perquè en la nova norma bàsica queden expressament prohibides. Així, per exemple, mentre que fins ara el text català establia que només podien obrir els diumenges els comerços de menys de 150 metres quadrats i que es dediquessin a vendre productes d'alimentació, la nova llei diu que una comunitat autònoma no podrà impedir, en cap cas, que els comerços de menys de 300 metres -venguin el que venguin- puguin obrir cada dia, sempre que siguin de pimes o autònoms.

Estudi de percepció

Enmig de la tempesta, ahir l'escola de negocis Esade va presentar el seu estudi trimestral de la percepció dels comerciants barcelonins. En aquesta ocasió, però, s'hi va incloure una pregunta relacionada amb el decret. Segons l'estudi, el 67,4% dels comerciants de la ciutat són contraris als canvis, mentre que el 32,6% hi estan a favor. Tot i així, l'opinió dels comerciants no és homogènia i al centre de la ciutat, amb més afluència turística, els botiguers són més favorables a obrir els diumenges.

stats