COMERÇ
Economia 12/01/2011

El Govern mantindrà l'actual normativa d'horaris d'obertura de comerços

Redacció
2 min

BarcelonaLa Generalitat no ampliarà el nombre de dies festius d'obertura comercial autoritzada. Ho ha fet saber el Govern aquest dimecres després que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anunciés aquest dimarts la seva voluntat de dur a terme 'actuacions concertades' amb les comunitats autònomes per flexibilitzar els horaris comercials. El govern ha advertit aquest dimecres que Catalunya defensarà la Llei catalana d'Horaris Comercials davant de possibles invasions competencials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el director general de Comerç, Josep Maria Recasens, ha remarcat que la llei catalana és fruit d'un acord entre la Generalitat i el govern espanyol en el marc de la comissió mixta Estat-Generalitat i que per tant la normativa 'dóna cobertura àmplia i suficient a les necessitats d'aprovisionament dels consumidors i garanteix l'equilibri entre els diferents formats comercials'.

Ni més ocupació ni més consum

Recasens ha posat en dubte l'afirmació de Zapatero, que va justificar la mesura adduint que eliminaria 'lligams' que 'limiten' la capacitat de l'economia espanyola. Segons el director general de Comerç, però, la liberalització dels horaris comercials no es traduiria en un millor ocupació ni incrementaria les vendes del comerç.

En aquest sentit, Recasens avisa que la mesura 'condemnaria les petites i mitjanes empreses del sector a una situació de permanència a l'establiment per poder competir amb altres formats' fet que segons afirma acabaria 'posant en perill la seva continuïtat'. Pel que fa a l'augment del consum, Recasens assegura que 'ningú compra més pel fet que les botigues obrin set dies a la setmana o 24 hores al dia'. Segons afirma, el que necessita el sector 'és un millor accés al finançament i al crèdit, així com mesures que afavoreixin la creació de llocs de treball en el comerç', a banda de 'mesures que fomentin el consum'.

Els comerços ja tenen flexibilitat horària

Segons la Llei catalana d'Horaris Comercials, els comerços poden obrir un màxim de 12 hores diàries: de dilluns a dissabte entre les set del matí i les deu de la nit, amb un límit setmanal de 72 hores setmanals i amb l'obligació de tancar diumenges i festius i avançar l'horari de tancament a les vuit del vespre els dies 24 i 25 de desembre. Dins d'aquests límits, els comerciants poden fixar lliurament del seu horari diari d'obertura.

D'altra banda, els establiments comercials poden obrir un màxim de vuit diumenges o festius l'any per facilitar la compra en èpoques en què es produeixen puntes de demanda. Aquests festius s'estableixen anualment mitjançant una ordre del conseller en acord amb el Consell Assessor de Comerç, que està format pels representants del sector comercial.

A més, la llei ja preveu excepcionalitats, com per exemple la que permet que els petits comerços d'alimentació disposin de llibertat d'horaris en dies festius -establiments d'alimentació de menys de 150 metres quadrats- per tal d'incrementar la seva rendibilitat i facilitar l'aprovisionament dels ciutadans.

stats