COMERÇ
Economia 21/07/2012

El Govern pressiona botiguers i municipis perquè se saltin la llei d'horaris espanyola

El Govern ha enviat cartes a ajuntaments i comerciants en què diu que la llei catalana és de compliment "obligat". Els advocats de Pimec Comerç diuen que els botiguers es poden acollir al decret espanyol.

Dani Sánchez Ugart
2 min
DOBLE MISSATGE  La Generalitat informa per carta els botiguers que la llei catalana és vigent, tot i que el decret espanyol ja està en vigor.

BARCELONA.La teranyina legal que ha quedat teixida després que el govern espanyol aprovés dissabte per decret la liberalització d'horaris comercials ha atrapat alguns comerciants, confosos per la carta que han rebut en els últims dies de la direcció general de Comerç de la Generalitat, en què se'ls informa de l'"obligació" de respectar la "normativa vigent catalana", sense fer menció del nou text espanyol. Els botiguers afectats són els establiments d'entre 150 i 300 metres quadrats, que segons la llei de la Generalitat no poden obrir els diumenges i segons l'espanyola sí.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els juristes alerten que la norma estatal és perfectament aplicable a Catalunya, malgrat l'oposició del Govern.

Els documents, als quals ha tingut accés l'ARA i que van dirigits tant a empreses com a associacions de comerciants, i també a ajuntaments, detallen les especificitats de la norma catalana del 2004 que topen amb el nou decret espanyol -al qual no fa menció la carta- i avisen que hi haurà "inspeccions" per garantir "el compliment de la normativa catalana".

La postura del Govern topa amb la del ministeri d'Economia, que recorda que la llei estatal és "norma bàsica" i que per tant té prioritat sobre les normatives autonòmiques, segons va precisar un portaveu ministerial. Així, per molt que la Generalitat parli d'un conflicte competencial, no és aplicable una suspensió temporal de la normativa, encara que s'interposés un recurs davant del Tribunal Constitucional, assenyalen les mateixes fonts.

A més, de moment la Generalitat no ha presentat cap recurs. Només ha manifestat la seva intenció de fer-ho si el Consell de Garanties Estatutàries, que ja estudia la norma, dictamina que existeix aquesta invasió competencial. I fonts del departament d'Empresa reconeixen que no poden acusar d'il·legalitat els comerços que vulguin obrir segons els paràmetres del decret i que no hi haurà multes.

Vigència del text espanyol

Els advocats de Pimec Comerç, tot i que es tracta d'una de les patronals de botiguers contràries a la norma espanyola, admeten que el nou decret és de plena aplicació. "Les novetats legislatives estan en vigor a Catalunya des de les 00.00 h del 15 de juliol", diu una carta enviada dilluns als associats de la patronal. El document detalla la base legal dels canvis: "La Constitució habilita l'Estat a dictar els aspectes bàsics en matèria d'horaris comercials que assegurin el principi constitucional d'unitat de mercat". Les comunitats els poden variar, però han de "respectar els mínims fixats per l'Estat", afirma.

"Inseguretat jurídica"

Tot i que la majoria d'associacions de comerciants han tancat files amb la Generalitat a favor de la llei catalana, que s'ha distingit per comptar amb el consens del sector, alguns comerciants han aixecat la veu. Javier Cottet, president de BarnaCentre, va considerar que el missatge del Govern "espanta" alguns comerciants que potser voldrien obrir diumenge. "A ningú no li agrada que l'amenacin amb una inspecció, tot i que diguin que no hi haurà multes", va dir. "Ho estan convertint en un debat polític quan hauria de ser econòmic", lamenta.

stats