Economia 01/04/2016

El Govern rebaixa el pes institucional de Foment del Treball

La Generalitat iguala la representativitat de la gran patronal a la de Pimec i Fepime mentre es resolen els litigis judicials

Elena Freixa
2 min
Victòria judicial de Foment contra la Generalitat

BarcelonaDecisió salomònica del Govern en la batalla patronal a Catalunya. El departament del Treball ha dictat un repartiment a parts iguals del pes institucional de les grans organitzacions empresarials catalanes mentre el jutge no resol els conflictes en marxa. Foment del Treball, Pimec i Fepime tindran un 33% de representativitat cadascuna, un canvi que resta pes a Foment del Treball, que gaudia d'un 60% de representativitat abans que comencés la batalla.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mapa patronal català previ al conflicte que arrenca fa un any era el següent: Foment gaudia del 60% de representativitat, Pimec un 25% i Fepime -que representa les pimes i forma part de Foment- tenia el 15% restant. El repartiment a terços dictat aquest divendres afavoreix Pimec i Fepime, mentre que Foment hi surt perdent.

La paritat serà visible a les meses dels òrgans institucionals on hi són presents els agents econòmics i socials ara el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) o el Consell de Relacions Laborals, on tindran el mateix nombre de representants a partir d'ara.

Gay de Montellà (Foment), González (Pimec) i De Felipe (Fepime)

Gay de Montellà, González i De Felipe (d'esquerra a dreta) en una imatge d'arxiu

La Generalitat defensa que la resolució resol provisionalment la pugna per establir quin és el pes real de cada organització, una polèmica que es troba encallada als jutjats. El departament de Treball assegura que ha estat impossible tirar endavant cap solució que permeti calcular la representativitat per altres vies.

"L'Estatut dels Treballadors parla d'un reglament per calcular el pes patronal que mai s'ha desenvolupat i quan el Govern va intentar establir uns criteris, Foment i Fepime van impugnar-ho als jutjats", explica el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta.

Ginesta es refereix al decret impulsat per Felip Puig la passada legislatura i que es troba suspès cautel·larment i a l'espera de resolució. El decret volia establir un sistema perquè les patronals presentessin un cens d'empreses associades que servís de base per repartir la seva representativitat real.

El cens generava polèmica sobretot a les files de Foment perquè establia que entre dues organitzacions amb vincles (com Foment del Treball i Fepime) només es podria computar una empresa com a afiliada a una de les dues organitzacions.

Fepime, la llavor de la polèmica

La representativitat de Fepime és l’origen de la discòrdia. Aquesta patronal reclamava històricament tenir veu i vot en el panorama patronal català i va aconseguir aquests drets als jutjats després del silenci administratiu de la Generalitat el 2013. El Govern havia d'atorgar-li, per ordre judicial, un pes específic i va decidir donar-li un 15%.

Pimec mai hi ha estat d’acord amb el que considerava una decisió aleatòria i sense base i va recórrer al Govern ,aconseguint que l'any passat es retirés a Fepime el dret a ser entre les grans patronals.

Foment del Treball va contraatacar portant tant l’ordre com el decret als tribunals. El 7 de gener passat, el TSJC ja va suspendre cautelarment l’ordre que marginava Fepime i més tard va arribar la suspensió del propi decret. Res a hores d'ara és definitiu i és incert com acabarà dissenyat el mapa patronal català, recorden des del Govern.

stats