Economia 02/03/2012

La Generalitat reclama la mateixa flexibilitat amb el dèficit que s'atorga Rajoy

El portaveu del Govern, Francesc Homs, acusa el president espanyol de "deslleialtat institucional" per haver anunciat el canvi de límit sense parlar-ne amb les autonomies

Acn / Efe
2 min
Francesc Homs atenent els mitjans de comunicació, aquest divendres, després de l'anunci de Rajoy d'ampliació del límit de dèficit espanyol / ACN

BarcelonaEl govern català no està d'acord amb el nou límit de dèficit marcat per Madrid per a les comunitats autònomes per al 2012, que ha augmentat només dues dècimes l'1,3% previst, mentre que la flexibilització del conjunt d'Espanya és del 4,4% que exigeix la UE al 5,8% que ha decidit Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ho ha expressat el portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha advertit que "s'ha de revisar l'objectiu de manera proporcional, tenint present aquelles administracions que tenim competències sobre l'estat del benestar", ha argumentat. Homs no ha volgut establir la xifra de dèficit que la Generalitat consideraria adequada, però sí que ha fet notar que hauria d'estar per sobre de l'1,5% que aquest divendres ha fixat Rajoy. A més, ha lamentat la "deslleialtat institucional" del govern espanyol, que ha fet l'anunci sense cap procés de diàleg. El portaveu de l'executiu d'Artur Mas s'ha queixat que una vegada més Madrid opti per collar les autonomies per intentar quadrar els números de l'Estat.

I el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha retret a Twitter el repartiment del marge addicional que ha fet Rajoy entre els tres nivells d'administració. Per Duran, les comunitats autònomes haurien de tenir "la mateixa flexibilitat" que es permet a l'Estat en la modificació a l'alça del dèficit públic previst per a l'any 2012, i no inferior.

El govern espanyol ha fixat un objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes de l'1,5% per a 2012, davant de l'1,3% establert amb anterioritat, mentre que per a l'administració general de l'Estat serà del 4%, davant del 3,2% anterior, i per als ajuntaments, del 0,3%, igual que el que ja estava previst.

D'aquesta forma, el dèficit públic per al conjunt de les administracions serà del 5,8% del PIB, la qual cosa suposarà un ajust de 2,7 punts del PIB.

Segons Duran, ahir va parlar amb dos dirigents europeus i va quedar convençut que la UE acceptaria la flexibilització del dèficit que se li demanava des de l'estat espanyol.

"Si Mariano Rajoy modifica el dèficit en un 32% a l'alça, també hauria de modificar" a les comunitats autònomes "el mateix percentatge", ha dit Duran.

ICV hi coincideix i pressiona CiU

També s'ha pronunciat en el mateix sentit ICV. La diputada al Congrés Laia Ortiz ha instat el president de la Generalitat, Artur Mas, a exigir al govern espanyol una flexibilització del dèficit català. Per Ortiz, "és incongruent no respectar els límits marcats per Brussel·les i, al mateix temps, aprovar una llei d'estabilitat pressupostària que estrangula les comunitats autònomes i els ajuntaments i els deixa sense cap marge de decisió", ha argumentat la diputada d'ICV.

stats