Economia 06/05/2012

El Govern relativitza la rebaixa de nota de Standard & Poor's

Ara
2 min
El Govern relativitza la rebaixa de nota de Standard & Poor's

BarcelonaLa vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, va treure ferro ahir a la rebaixa de quatre esglaons de la qualitat del deute de Catalunya que va aplicar l'agència nord-americana Standard & Poor's (S&P). Ortega va afirmar que el Govern observa "amb certa distància des de fa temps" les rebaixes de la qualificació del deute català. En les primeres reaccions del Govern després del comunicat de S&P de divendres a la nit, Ortega va afegir que "aquestes agències de qualificació el dia abans que esclatés la bombolla financera deien que tot estava bé", informa l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ortega va assenyalar que la confiança la donen els "milers d'inversors catalans que en l'última emissió de bons van demanar que s'augmentés" l'operació. La vicepresidenta es va referir d'aquesta manera a l'ampliació que es va fer de 252 milions d'euros de l'emissió prevista inicialment de 2.055 milions, i que es va tancar el 25 d'abril i es va desemborsar el 2 de maig. El departament d'Economia va decidir augmentar l'emissió fins als 2.307 milions finals, després de l'èxit de subscripcions. Les quatre subhastes de bons minoristes que s'han fet en l'últim any i mig (una en l'última legislatura del tripartit i les altres tres amb CiU al Govern) s'han ampliat respecte a la quantitat plantejada a l'inici. Però precisament va ser aquesta última la que es va incrementar menys per evitar el prorrateig (el repartiment dels bons en cas d'excés de demanda).

S&P va justificar en un comunicat divendres la rebaixa de la qualificació del deute de la Generalitat com una conseqüència de la primera retallada que va fer fa nou dies del deute espanyol (BBB+). També va explicar que "les regions han incrementat al llarg del 2011 els seus desequilibris fiscals". Tot plegat va suposar la caiguda en quatre esglaons de la qualificació, d'A a BBB-, cosa que representa situar-se només a un pas del bo porqueria. L'agència va retallar també les notes de vuit comunitats autònomes més. En el cas de Madrid, va veure com es reduïa en dos esglaons la seva qualificació, mentre les Balears també quedaven a tocar del bo porqueria.

La primera conseqüència d'aquestes retallades de ràting es podrà veure en la pròxima emissió de bons de la Generalitat, que es podria plantejar a la tardor. L'administració catalana és possible que es vegi obligada a pagar més a particulars i als bancs col·locadors per vendre els bons. En l'emissió acaba de tancar, la Generalitat va pagar un interès del 4,50% anual i del 5% a dos anys, uns percentatges similars als de les altres tres subhastes.

stats