Economia 23/01/2012

El Govern farà signar un "compromís d'activitat" als aturats

La secretària d'Ocupació defensa la mesura en l'estratègia de transformar el funcionament dels serveis públics i demana que no s'interpreti com una "amenaça"

Ara
2 min

BarcelonaEl govern de la Generalitat ha posat en marxa una reorganització en el funcionament dels serveis públics d'ocupació (el SOC) que passa, entre d'altres novetats, per demanar als aturats que signin un document on es comprometen amb l'administració en tot el procés de reinserció al món laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El compromís d'activitat, ha explicat avui la secretaria d'Ocupació, Esther Sànchez, és una mostra que la responsabilitat en tot el procés d'orientació, formació i assessorament ha de ser compartida.

"L'administració està obligada a planificar accions formatives, itineraris ajustats a diferents perfils", ha defensat Sànchez, i ha dit que, a canvi, l'aturat ha de respondre amb una participació activa en allò que se li proposa.

La secretària d'Ocupació ha descartat que es tracti d'una mesura de pressió als aturats i ha assegurat que tots els canvis volen ser una "oportunitat" per millorar les oportunitats d'ocupació del gran nombre de persones sense feina a Catalunya.

En el cas dels aturats que no busquen feina activament mentre estan en aquesta situació, és el SOC qui alerta l'administració de l'Estat, que és qui té la capacitat sancionadora en aquesta matèria.

Dins d'aquesta transformació, el departament d'Empresa i Ocupació ha presentat avui una reorganització de les 70 oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), que treballaran de manera molt més segmentada els diferents perfils d'aturats que els arribin.

Per fer-ho, els treballadors de les oficines comptaran amb un nou model de qüestionari als aturats que permetrà una diagnosi més acurada del que necessita. Així, ha explicat Sànchez, es podrà treballar millor amb els qui són de més fàcil reinserció, els qui s'han de reciclar o els qui necessitaran un procés molt més gran per tornar amb èxit al mercat de treball.

Amb aquests canvis de maneres de treballar, ha dit la secretària, es busca "millorar l'eficiència" de la xarxa sense que això suposi (tampoc no ho permeten les arques públiques) una inversió extra.

La xarxa pública, ha dit Sànchez, ha d'estar preparada per quan arribi l'hora de començar a "travar aliances" amb els agents de col·locació privats. Ja n'hi ha una setantena d'autoritzats a ser col·laboradors del servei públic, tot i que la futura reforma laboral encara no ha desvelat els detalls de com funcionarà aquesta associació públicoprivada per atacar i reduir l'atur.

stats